сряда, 19 август 2020 г.

Никола Бенин. Регионалният индекс за конкурентоспособност (RCI)

Никола Бенин

 

Регионалната конкурентоспособност е способността на региона да предложи привлекателна и устойчива среда за фирмите и жителите да живеят и работят. Създаден през 2010 г. и актуализиран на всеки три години,  Регионалният индекс за конкурентоспособност (RCI)  позволява на регионите да наблюдават и оценяват своето развитие във времето и в сравнение с други региони. 
Регионалният индекс за конкурентоспособност (RCI) измерва основните фактори на конкурентоспособността от 2010 г. за всички региони на ниво NUTS-2 в Европейския съюз. С повече от 70 сравними показателя, Индексът измерва способността на региона да предложи привлекателна и устойчива среда за живот и работа на фирми и жители. 
В публикуване версията на 2019 RCI ние правим някои от резултатите от RCI на разположение на платформата #ESIFopendata за първи път. В отворената платформа за данни са налични три набора от данни:
  1. RCI 2019 и неговите компоненти оценяват по скалата 0-100, национални и регионални нива NUTS-2 по държави 
  2. Вариране на z-score RCI във времето - 2010, 2013, 2016 и 2019 - за региони ЕС-28 и NUTS-2 
  3. Вариации на RCI z-score във времето (с нива на значимост) 
    (Набори от данни 2 + 3 представят данните за z-score вариации в малко по-различни формати, за да позволят създаването на диаграми 2 + 3 по-долу). 
С помощта на #ESIFOpenData можете
  • Използвайте интерактивните диаграми по-долу за филтриране, сравняване и сравнение; 
  • Създайте свои собствени класации и ги вградете в уебсайта си;
  • Изтеглете основните данни за допълнителен анализ.
Открийте още ESIFOpenData истории 

2. RCI ... какво е това?

RCI предоставя съпоставима и многостранна картина на нивото на конкурентоспособност за всички региони на ЕС. Поднационалното ниво, описано от RCI, позволява да се оцени неравенството в нивата на конкурентоспособност в регионите и да се следи изпълнението във времето на дезагрегирано пространствено ниво. В повечето случаи регионалното ниво е много по-подходящо от гледането само на национално ниво. RCI следва да се разглежда като инструмент за подпомагане на разработването на по-добри политики и наблюдение на тяхната ефективност.
Като многоизмерна и преплетена концепция, подобряването на конкурентоспособността изисква координирани усилия на много различни участници. Анализът на RCI, неговите три подиндекса и 11 измерения помага да се подчертаят силните и слабите страни на всеки регион с възможност за сравняване на всеки среден за ЕС или неговите партньори. 
RCI е уникален, съпоставим и прозрачен инструмент за национални и местни лица, отговорни за стратегиите за регионално развитие, по-специално в контекста на политиката на сближаване.
Всяко издание на RCI изразява относителното представяне на регионите и държавите-членки по отношение на средното за ЕС (зададено на нула), като регионалните и националните RCI се изчисляват в z-оценки. Сравнението във времето не е ясно, защото всяко  издание на индекса включва леки изменения. Модификациите възникват, тъй като новите индикатори стават достъпни  на регионално ниво (докато други вече не са налични) и  преразглеждането на границите на NUTS-2 може да причини прекъсвания в серията.
Изданието на RCI за 2019 г. е съставено по следния начин: 
  • Той проследява представянето на 268 региона на ниво NUTS-2 в 28 държави-членки на ЕС (7 столици са обединени със съответните пътуващи райони);
  • Включва 74 индикатора, избрани от набор от 84 кандидат-индикатора (някои показатели, използвани през 2016 г., са заменени);
  • Следвайки същата рамка и методология на предишните издания, показателите са групирани в 11 измерения на конкурентоспособността, заснемащи концепции, които са от значение за производителността и дългосрочното развитие;
  • От своя страна тези 11 измерения са организирани в три подиндекса, както следва:
    • ОСНОВЕН SUB-INDEX : Институции, Макроикономическа стабилност, Инфраструктура, Здравеопазване, Основно образование
    • ЕФЕКТИВНОСТ SUB-INDEX : Висше образование и учене през целия живот, Ефективност на пазара на труда, Размер на пазара
    • ИНОВАЦИЯ SUB-INDEX : Технологична готовност, бизнес усъвършенстване, иновации
  • Повечето налични стойности на индикатора обхващат периода 2015-2017 г. (някои от тях са през последната 2018 г., докато няколко други се връщат към 2014 г.).

Какво са z-резултати? 

Регионалният z- резултат  е измерване на връзката на регионалната стойност на RCI със средния (средния) за ЕС RCI, измерен чрез стандартни отклонения от средната стойност. Ако Z - оценка  е 1, това означава, че точката на данни  резултат  е едно стандартно отклонение над средното за ЕС. Положителните стойности показват по-висока стойност от средната стойност за ЕС; отрицателните стойности са по-ниски от средните за ЕС показатели

Няма коментари:

Публикуване на коментар