четвъртък, 6 август 2020 г.

Никола Бенин. Коронавирус - наближава втора вълна

Никола Бенин

Пътешественик, който се връща от Украйна, получава доброволен тест за коронавирус от медицински персонал на немския Червен кръст в Берлин.

Германия е регистрирала най-високия си процент на зараза за три месеца, Франция не може да бъде в крак с търсенето на тестове, а Финландия предупреди за „изключително деликатна“ ситуация, тъй като  случаите на Covid-19 продължават да се увеличават в целия континент.

Новите случаи в Германия се покачиха на над 1000 за първи път от началото на май, като в четвъртък националният център за борба с болестта, Институтът „Робърт Кох“, отчете 1045 инфекции през предходните 24 часа, с което общият брой на активните случаи е 8 700.

Цифрата все още е далеч от пика на над 6000 ежедневни случаи, регистрирани в началото на април, но здравният министър Йенс Спан заяви, че ускоряващите се темпове са причина за безпокойство.

„Не живеем в нормално време“, каза Спан. „Пандемията все още е там - тя ще продължи да е там.“ Много германци бяха приспивани от "измамно чувство, че не всичко е толкова лошо", каза той и съответно отпуснаха поведението им. Хората се „заразиха на семейни партита, на работното си място или в обществени заведения“.

От събота пътуващите, които се връщат в Германия от райони с висок риск - понастоящем повечето страни извън Европа, както и Люксембург и Северна Испания - ще бъдат изправени пред задължителни тестове за коронавирус, освен ако не могат да покажат отрицателен скорошен резултат.

Ако процентът на заразата продължи да се увеличава, каза Шон, училищата и магазините трябва да останат отворени, но по-строги ограничения вероятно ще бъдат разрешени за размера и вида на разрешените събития. „Свободата върви ръка за ръка с отговорността“, каза той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар