неделя, 23 август 2020 г.

Никола Бенин. Магията на градските дървета

 Никола Бенин

В град като Сиатъл само на кръстовища могат да бъдат засадени над 100 000 дървета. Тези дървета биха осигурили огромна психологическа, социална, екологична и икономическа полза.

Ние обичаме дърветата, откакто преди милиони години погледнахме от върха им опастността от хищник и плячка за храна в африканската Савана. Сега е навременна любовна връзка, докато водим война срещу най-голямото ни предизвикателство - изменението на климата. 

Ето списък на многобройните предимства на дърветата.

През 2007 г. Сиатъл стана и първият в Съединените щати, който прие „ зелен фактор“, показател за вегетативно покритие. Компонентите включват съществуващи и нови дървета (за предпочитане местни видове), градини за дъжд, зелени стени и зелени покриви. Дърветата, особено големите, имат големи ползи.

В световен мащаб около  три трилиона  дървета изпъстрят земята. Това е над 400 дървета на човек. Срещу непрекъснатата си загуба американските граждани и компаниите за горски продукти засаждат около 1,6 милиарда дървета годишно, според GreenandGrowing.org. Колкото повече дървета засаждаме, толкова по-малко щети за околната среда има за ремонт, с по-малко силни топлинни вълни и по-малко интензивни градски топлинни острови. Листата осигурява хладен “микроклимат” в горещите градове. С по-малко конкуренция, отколкото в гората, дърветата растат много по-големи в градовете.

Топлинното въздействие на дърветата не е тривиално. Според Министерството на земеделието на САЩ охлаждащото въздействие на едно здраво дърво на улицата е равно на 10 климатика с размер на стаята, работещи денонощно! Тъй като смъртоносните топлинни вълни стават все по-често, сянката се превръща в граждански ресурс, връщайки телата ни в по-нормално равновесие. Температурите на откритите улици в сравнение с тези с балдахини от листа са склонни да са от 5 градуса до 15 градуса по-студено, според  National Geographic .


Няма коментари:

Публикуване на коментар