събота, 22 август 2020 г.

Никола Бенин. "Хубавата Елена" от Жак Офенбах на фестивала "Сцена на вековете" във Велико Търново 2020

 Никола Бенин

"Хубавата Елена" от Жак Офенбах - една от най-новите постановки на Държавната опера във Варна, която преди дни обра овациите на премиерата си в Летния театър на морския град, ще бъде представена на фестивала "Сцена на вековете" във Велико Търново на 26 август. Началото е от 21 ч. в крепостта Царевец, а ценителите в престолния град вече очакват с интерес поредния спектакъл от превърналите се в традиция гастроли на Варненската опера, научи ДУМА от Нина Локмаджиева.

Ефектният декор и античните костюми ще се впишат в историческата среда на крепостта със стил, а солистите, хорът, балетът и оркестърът на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна, окрилени от успеха на премиерата, ще поднесат пищно зрелище, сплетено от драматична игра, оперно пеене и танц.

Постановката е на доайена на оперетното изкуство у нас проф. Светозар Донев, хореографка е Анна Донева, сценограф Иван Токаджиев, костюмографка Ана-Мария Токаджиева. Диригент на спектакъла във Велико Търново ще бъде Стефан Бояджиев, диригент на хора - Цветан Крумов. В главните роли ще влязат солистът на НМТ "Стефан Македонски" Александър Мутафчийски - Менелай, и солистите на Варненската опера Пламен Долапчиев - Парис, и Велин Михайлов - Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим Илина Михайлова. 

За спектакъла проф. Светозар Донев споделя: "Това е втората оперета на Жак Офенбах, който създава и развива жанра на малката комична опера. Враговете на оперетата казват, че жанрът е еклектичен, защото има много елементи от други жанрове - театър и музика, но Офенбах така ги организира, че става бащата на един нов жанр. В "Хубавата Елена" той използва античен сюжет, за да каже нещо много съвременно за тогавашното френско общество. Артистите, които ангажирахме в спектакъла, са отлични и като оперни изпълнители, и като драматични актьори, и като танцьори. А диригентът Кръстин Настев навлезе много бързо в оперетния жанр. Вярвам, че всички заедно ще зарадват публиката."

Специален подарък от Община Велико Търново за зрителите на спектакъла ще бъде аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на представлението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар