понеделник, 10 август 2020 г.

Никола Бенин. Изложбата "Манаки - история в снимки" в Музеен център за съвременна история - Пловдив

 Никола Бенин




Изложбата "Манаки - история в снимки", която включва над 50 фотографии, представящи двамата значими автори, работили в началото на ХХ век, е подредена до декември т.г. в Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" 14 в Пловдив. 

За това колко високо са ценени братята Милтон и Янаки Манаки свидетелства фактът, че те са били официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929).

Тяхното фотографско творчество може да се раздели на два периода - времето, което прекарват в Янина (Гърция) и в Битоля (Северна Македония). Запазени са 18 513 техни негатива, включително 7115 стъклени плаки.

Янаки живее три години в Пловдив (1916-1919). През февруари 1916 г. е осъден за незаконно притежаване на оръжие и шпионаж. Милтон успява да смекчи присъдата и тя е заменена с депортиране в Пловдив. Причина за ареста са оръжия, намерени в ателието, които Милтон е прибрал след оттеглянето на сръбската армия, за да ги ползват като реквизит. След пристигането си в Пловдив Янаки е под полицейско наблюдение, но се сприятелява с пловдивския фотограф Русейски и започва да работи в неговото студио. От този период са запазени 103 стъклени плаки, между които много автопортрети.


Няма коментари:

Публикуване на коментар