събота, 8 август 2020 г.

Никола Бенин. Музиканти отказват участие в последния момент на Международния джаз фестивал в Банско 2020

 Никола Бенин

Bansko Jazz Festival Programme: 8th to 14th August 2020

Почти всеки ден програмата се сменя заради отказ за участие от чуждестранните звезди, които бяха включени във фестивалната програма. Последният отказ, само отпреди ден, е на италианката Николета Фабри. До последно тя трябваше да излезе на сцената на 11 август и е вписана в крайния вариант на афиша на програмата. Сигурно е, че няма да участва и Ейми Бейкър от Великобритания, която трябваше да излезе на сцената на 8 август с Amy and The Rhythm Sisters. Тя е отказала, тъй като не може да си позволи да бъде под карантина 14 дни след завръщането си от България заради поети ангажименти. На нейно място ще участва Маги Алексиева-Мей и нейният състав. Ейми Бейкър ще се включи във фестивала в Банско догодина.

Заради същата причина е отказал участие и Урош Перич от Словения, който трябваше да излезе на сцената на 11 август с „Мамбо Старс бенд“. Той бе и един от акцентите на тазгодишния  фестивал. Бе предвидено с участието му да се отбележи 90-годишнината на Рей Чарлз, тъй като Урош Перич е най-доброто му копие. Засега е предвидено на негово място да дойде Гоцевски секстет от Македония.

Под въпрос е и участието на един от най-добрите саксофонисти Игор Бутман и групата му „Игор Бутман квартет“ от Русия, които трябваше да закрият фестивала. За неговото участие е било договорено всичко с бившия здравен министър Ананиев, но след рокадите в министерството участието им остава под въпрос и се изчаква разрешение от Министерството на здравеопазването.

Отпада участието и на Джук Джойнт Роялс (Австрия) на 10 август. Причината за отказа е, че  австрийската здравна каса не позволява да се покрият разходите по лечението му, ако се зарази в чужда страна. На мястото на австрийската група на сцената ще излезе Александър Александров бенд.

Засега остава участието на португалската фадо звезда Жоана Амендоейра и „Драган Миланович трио“ от Сърбия, както и на Луси Удуърд от Великобритания, която живее в Холандия и пее заедно с холандски състав, и няма проблем с пътуването до България.

Остава участието и на Аксел Цвингенергер от Германия, който ще излезе на сцената в последната фестивална вечер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар