четвъртък, 27 август 2020 г.

Никола Бенин. Какво представляват теориите на конспирацията? Защо те процъфтяват?

Никола Бенин

 

1. Какви са те?

Вярата, че определени събития или ситуации тайно се манипулират зад кулисите от мощни сили с негативно намерение.

2. Теориите на конспирацията имат общо тези 6 неща

1. Предполагаем, таен заговор.

2. Група заговорници.

3. „Доказателства“, които изглежда подкрепят теорията на конспирацията.

4. Те лъжливо предполагат, че нищо не се случва случайно и че няма случайности; нищо не е както изглежда и всичко е свързано.

5. Те разделят света на добър или лош.

6. Те изкупуват хора и групи.

3. Защо те процъфтяват?

Те често се явяват като логично обяснение на събития или ситуации, които са трудни за разбиране и носят невярно чувство за контрол и агенция. Тази нужда от яснота се засилва в периоди на несигурност като пандемията COVID-19.

4. Как се вкореняват?

Теориите на конспирацията често започват като подозрение. Те питат кой има полза от събитието или ситуацията и по този начин идентифицират заговорниците. Всяко „доказателство“ е принудено да съответства на теорията.

След като се вкоренят, теориите за конспирация могат бързо да нарастват. Трудно могат да се опровергаят, защото всеки човек, който се опитва, се разглежда като част от конспирацията.

5. Хората разпространяват конспиративни теории по различни причини:

Повечето вярват, че са верни. Други умишлено искат да провокират, манипулират или насочват хората по политически или финансови причини. Внимавайте: Те могат да идват от много източници, например от интернет, приятели, роднини.

Първата стъпка за предотвратяване на теориите на конспирацията е да се знае, че те съществуват. Бъдете наясно. Спрете разпространението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар