събота, 8 август 2020 г.

Никола Бенин. Призивът „Зелена сделка“

 Никола Бенин

European Green Deal: What will the new H2020 call be like?


Призивът „Зелена сделка“ ще мобилизира научните изследвания и иновациите за насърчаване на справедлив и устойчив обществен преход, целящ „никой да не изостава“.

Очаква се проектите да дадат осезаеми и видими резултати сравнително бързо и да покажат как научните изследвания и иновациите могат да осигурят конкретни решения за основните приоритети на Зелената сделка.

Ето защо обаждането ще се поддържа

  • пилотни приложения, демонстрационни проекти и иновативни продукти
  • иновации за по-добро управление на зеления и цифров преход 
  • иновации в социалната верига и стойността

В допълнение към технологичното развитие и демонстрацията, призивът насърчава експериментирането и социалните иновации за нови начини за ангажиране на гражданското общество и овластяване на гражданите.

Във връзка с настоящата пандемия призивът ще допринесе за екологичното и цифрово възстановяване и за увеличаване на устойчивостта на обществото, например в селското стопанство, ускоряване на биологичното разнообразие на ВЕИ, чист транспорт и модернизация към чиста и кръгова промишленост.

Как е структурирано обаждането?

Разговорът съдържа 11 области

Осем тематични области, отразяващи основните работни потоци на Европейската Зелена сделка. Във всяка област една или повече теми са свързани с предизвикателствата, очертани в съответния поток. Темите са насочени към специфични, силно въздействащи технологични и обществени иновации, които могат да помогнат сравнително бързо да се постигне устойчив преход.

Три хоризонтални области (укрепване на знанията; овластяване на гражданите; и международно сътрудничество), които обхващат осемте тематични области и предлагат по-дългосрочна перспектива за постигане на трансформациите, заложени в Европейския Зелен договор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар