сряда, 12 август 2020 г.

Никола Бенин. Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO) в борба с фалшивите новини и дезинформацията онлайн

 Никола Бенин

Image

На 1 юни 2020 г. Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO) започна своята дейност. Проектът, финансиран от Европейския съюз, обединява проверяващи факти, експерти по медийна грамотност и академични изследователи, за да разберат и анализират дезинформацията, в сътрудничество с медийни организации, онлайн платформи и практикуващи медийна грамотност.

След доклада на експертната група на високо ниво (HLEG) за фалшивите новини и дезинформацията онлайн през 2018 г. Европейската комисия разработи няколко инициативи за справяне с явлението. Засега обаче липсва мултидисциплинарен независим отговор.

EDMO ще запълни тази празнина, насърчавайки научните знания относно дезинформацията онлайн, ще насърчи развитието на услуги за проверка на факти в ЕС и ще подкрепи програмите за медийна грамотност. EDMO ще подкрепя националните регулаторни органи, като същевременно проправя пътя за надеждно споделяне на толкова необходими данни за изследвания.

Заместник-председателят на Европейската комисия по ценности и прозрачност Вера Журова заяви: „Дезинформацията все повече се превръща в заплаха за нашите демократични общества и трябва да се борим с нея. Докато правим това, ние ще поддържаме европейските ценности и основни права, включително свободата на изразяване и информация. Независимата Европейска обсерватория за цифрови медии е важен елемент от нашия подход - насърчава проверката на фактите и подобрява способността ни да разбираме по-добре разпространението на онлайн дезинформация. “

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „ Последните няколко месеца отново показаха сериозното и вредно въздействие, което дезинформацията може да окаже върху здравето, обществата и икономиките. Доволен съм да видя старта на Европейската обсерватория за цифрови медии. Обсерваторията ще бъде важна отправна точка за нашите усилия за борба, развръщане, излагане, разбиране и анализ на дезинформационните дейности в Европа . "

Професор Рено Дехус , председател на Европейския университетски институт - който координира проекта, коментира: „ EDMO обединява хора с различен опит и опит, но обща цел за справяне с дезинформацията онлайн“.

Съчетаването на съответните изследвания ще ни позволи да разберем по-добре причините, които стоят зад тях, както и техниките и методите, използвани в онлайн дезинформацията . Ще се ангажираме с онлайн платформи като Facebook и Twitter, за да създадем безопасен достъп за изследователите до съответните набори от данни за изследвания. Потребителите ще могат да получат достъп до защитената EDMO платформа за проверка на фактите и сътрудничество с други потребители.

„ Също така ще предоставим материали на практикуващите медийната грамотност, учителите и гражданите, за да повишим обществената информираност относно онлайн дезинформацията, важността на която отново е доказана от избНа 1 юни 2020 г. Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO) започна своята дейност. Проектът, финансиран от Европейския съюз, обединява проверяващи факти, експерти по медийна грамотност и академични изследователи, за да разберат и анализират дезинформацията, в сътрудничество с медийни организации, онлайн платформи и практикуващи медийна грамотност.

След доклада на експертната група на високо ниво (HLEG) за фалшивите новини и дезинформацията онлайн през 2018 г. Европейската комисия разработи няколко инициативи за справяне с явлението. Засега обаче липсва мултидисциплинарен независим отговор.

EDMO ще запълни тази празнина, насърчавайки научните знания относно дезинформацията онлайн, ще насърчи развитието на услуги за проверка на факти в ЕС и ще подкрепи програмите за медийна грамотност. EDMO ще подкрепя националните регулаторни органи, като същевременно проправя пътя за надеждно споделяне на толкова необходими данни за изследвания.

Заместник-председателят на Европейската комисия по ценности и прозрачност Вера Журова заяви: „Дезинформацията все повече се превръща в заплаха за нашите демократични общества и трябва да се борим с нея. Докато правим това, ние ще поддържаме европейските ценности и основни права, включително свободата на изразяване и информация. Независимата Европейска обсерватория за цифрови медии е важен елемент от нашия подход - насърчава проверката на фактите и подобрява способността ни да разбираме по-добре разпространението на онлайн дезинформация. “

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „ Последните няколко месеца отново показаха сериозното и вредно въздействие, което дезинформацията може да окаже върху здравето, обществата и икономиките. Доволен съм да видя старта на Европейската обсерватория за цифрови медии. Обсерваторията ще бъде важна отправна точка за нашите усилия за борба, развръщане, излагане, разбиране и анализ на дезинформационните дейности в Европа . "

Професор Рено Дехус , председател на Европейския университетски институт - който координира проекта, коментира: „ EDMO обединява хора с различен опит и опит, но обща цел за справяне с дезинформацията онлайн“.

Съчетаването на съответните изследвания ще ни позволи да разберем по-добре причините, които стоят зад тях, както и техниките и методите, използвани в онлайн дезинформацията . Ще се ангажираме с онлайн платформи като Facebook и Twitter, за да създадем безопасен достъп за изследователите до съответните набори от данни за изследвания. Потребителите ще могат да получат достъп до защитената EDMO платформа за проверка на фактите и сътрудничество с други потребители.

„Също така ще предоставим материали на практикуващите медийната грамотност, учителите и гражданите, за да повишим обществената информираност относно онлайн дезинформацията, важността на която отново е доказана от избухването на дезинформация около неотдавнашната епидемия COVID-19 .“ 

EDMO е базиран в Европейския университетски институт във Флоренция (Италия), който ще разчита на експертизата на своята Школа за транснационално управление и Център за медиен плурализъм и свобода на медиите . Други партньори на консорциума са датският изследователски център Datalab в университета в Орхус , който е специализиран в дигиталните социални изследвания; Гръцки технологичен център в Атина , който осигурява технологичната подкрепа и координира Социалната обсерватория за дезинформация и анализ на социалните медии (SOMA); и италианската Pagella Politica , една от основните организации за проверка на фактите в страната.

EDMO се ръководи от изпълнителен и консултативен съвет, съставен от експерти от научни изследвания, медии и организации за проверка на фактите. Управленската структура на EDMO е независима от публичните органи, включително от Европейската комисия. Първата фаза на проекта продължава до края на 2022 г. с финансиране от 2,5 милиона евро.ухването на дезинформация около неотдавнашната епидемия COVID-19 .“ 

EDMO е базиран в Европейския университетски институт във Флоренция (Италия), който ще разчита на експертизата на своята Школа за транснационално управление и Център за медиен плурализъм и свобода на медиите. Други партньори на консорциума са датският изследователски център Datalab в университета в Орхус, който е специализиран в дигиталните социални изследвания; Гръцки технологичен център, който осигурява технологичната подкрепа и координира Социалната обсерватория за дезинформация и анализ на социалните медии (SOMA).

EDMO се ръководи от изпълнителен и консултативен съвет, съставен от експерти от научни изследвания, медии и организации за проверка на фактите. Управленската структура на EDMO е независима от публичните органи, включително от Европейската комисия. Първата фаза на проекта продължава до края на 2022 г. с финансиране от 2,5 милиона евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар