неделя, 16 август 2020 г.

Никола Бенин. Коронавирусът се появи за пръв път при китайските миньори през 2012 година

 Никола Бенин

Трима от миньорите, които са били болни след почистване на мините, нападнати от прилеп

COVID-19 може да е с произход от китайски минен вал през 2012 г. - не от  пазара в Ухан.

Учените смятат, че пагубният вирус, който е убил над 760 000 души по целия свят, всъщност е започнал на 1000 мили от пазара на Ухан.

Проби от миньорите, които се разболяха от заболяване, подобно на пневмония, бяха изпратени в лаборатория в Ухан

Преди осем години шест миньори в мина Моджанг в югозападната китайска провинция Юнан се разболяха от заболяване, подобно на пневмония, след като прекараха 14 дни в отстраняване на фекалии на прилепите.

Трагично е, че от заболяването загинаха трима работници.

Лекарят Ли Сю, който лекува миньорите, описва как пациентите са имали висока температура, суха кашлица, възпалени крайници и в някои случаи главоболие - всички симптоми, свързани сега със COVID-19, заяви вирусологът Джонатан Лейтъм и молекулярният биолог Алисън Уилсън ,

Лейтъм и Уилсън, които работят за проекта с нестопанска цел за биологични науки в Итака, прочетоха тезата, написана от китайски лекар, който е лекувал миньорите.

„Доказателствата, които съдържат, ни накараха да преразгледаме всичко, което смятахме, че знаем за произхода на пандемията COVID-19“, пише Latham и Wilson.

Лейтъм каза пред New York Post, че коронавирусът „почти сигурно е избягал“ от лабораторията на Ухан.

Доказателствата, които съдържа информацията, ни накараха да преразгледаме всичко, което смятахме, че знаем за произхода на пандемията COVID-19

Миньорите също са били лекувани по подобен начин като страдащите от Covid-19 - с вентилация, разредители на кръвта, стероиди и антибиотици.

След като миньорите направиха тестове за хепатит, денга треска и ХИВ, наблюдавани от вирусолога Джонг Наншан - медицинският герой, който управляваше епидемията от ТОРС през 2003 г.

Лекарят изпратил проби от инфектираните миньори в лабораторията на Ухан, откъдето мнозина смятали, че вирусът е изтекъл.

Тогава учените в лабораторията откриха, че източникът на инфекция е коронавирус, наподобяващ SARS, от китайски прилеп.

Лейтъм и Уилсън смятат, че вирусът се е развил вътре в миньорите, което означава, че е силно адаптиран към хората.

Китайските представители все още вярват, че Covid-19 стартира на пазара в Ухан през декември 2019 г.

Но много учени все още поставят под въпрос произхода му, след като въпросният пазар е бил почистен и затворен от служители веднага щом вирусът започна да се разпространява.



Няма коментари:

Публикуване на коментар