петък, 21 август 2020 г.

Никола Бенин. Алиансът за технологии, обучение и умения за батерии (ALBATTS)

 Никола Бенин

Европейската работна сила ще бъде прекъсната или силно засегната от промяната, предизвикана от преминаването към електромобилност. Ще има нужда от нови програми за обучение / преквалифициране, адаптирани към възникващите нужди от работни места.

Алиансът за технологии, обучение и умения за батерии (ALBATTS) цели да бъде основен принос за зелената мобилност в Европа. Докато се развива европейската верига на стойността на батериите, организациите от страна на търсенето и предлагането на умения / компетенции се обединяват, за да създадат план за готовност за бъдещи умения в цяла Европа.

Доставчиците на ПОО и университетите ще работят в координация с търсенето, за да идентифицират и развият съответните компетенции, необходими за изпълнение на икономическата им дейност. Свързването с националните органи ще бъде постоянно, за да се гарантира включването на произведените учебни програми и учебни материали в националните квалификационни рамки. Подходящи мерки и материали за образование и обучение трябва да бъдат подготвени в съответствие с местния или хоризонталния контекст.

Понастоящем е много трудно да бъдем конкурентоспособни в дребното производство на енергийни клетки с висока плътност. Това включва големи инвестиции, квалифицирана работна сила и рационалност в тяхното образование и обучение. Въпреки това моделите на образование „един отговаря на всички“ и „веднъж в живота“ не са достатъчни. Днес е необходимо адаптиране към индивидуалния произход, пропуски в знанията, амбиции и начин на обучение, за да се намери подходящо обучение за обучение и умения. Производството на батерии с висока енергийна плътност на много ниска цена (в сравнение с днес) е необходимо за развитието на дейността в бъдещите верижни връзки във веригата на електромобилност.

Много фирми искат да се включат в връзката на батерията или батерийните системи на веригата на стойност, произвеждайки решения за различни области на приложение. Тези работни среди са по-малко автоматизирани и по-зависими от ръчния труд. Въпросът е обаче дали ще има достатъчно предлагане на зелени европейски клетки, необходими за развитието на този сектор с пълен потенциал.

В етап на мобилни приложения, като енергия за електрически автомобили и фериботи, много ще се промени и навлизат нови предприемачи. Някои фабрики за автомобили могат да бъдат по-малки от преди. Производството на превозни средства, гръбнак на европейската индустрия, подготвя за много организационни промени за прилагане на електромобилността. Това е област за тясно сътрудничество с проекта ERASMUS + DRIVES в автомобилния сектор.

За други мобилни приложения, като носими, инструменти и т.н. - понастоящем има разлики в клетъчната химия в сравнение с клетките за транспортиране, а и нуждата от клетки също не е толкова голяма.

Наличието на квалифицирана работна сила е от решаващо значение за създаването на компании в Европа. Чрез формирането на консорциум на европейско ниво можем да съберем необходимия опит за развиване на необходимите квалификации за сектора въз основа на компетенциите. Това прави квалификацията по-прозрачна и също така ще улесни движението на европейската работна сила през целия континент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар