събота, 30 януари 2021 г.

Метеора - вторият по важност манастирски комплекс в Гърция

 Никола Бенин


Манстир Варлаам




Манастир "Св. Троица"



 Манастир "Русано"








Фреска от манастира Агиос Николаос Анапафсас


Фреска от манастира „Преображение Господне“ или Великият манастир


Поглед от манастира "Варлаам" към Великия манастир


Резервоар за съхранение на вода в манастира "Св. Варлаам" (St. Varlaam monastery)

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ВИНАГИ е имала умение да избира невероятни места за своите свещени сгради и Метеора не е изключение.

Дори да не беше местоположението на втория по важност манастирски комплекс в Гърция, Метеора пак щеше да бъде място, достойно за страхопочитание. В подножието на планините Пинд, над централните гръцки равнини на Тесалия, има поредица от геоложки чудеса, които стърчат от земята. Името Meteora означава „окачен във въздуха“ или „окачени скали“ и е  подходящо за назоваване на мястото. Вятърът, водата и суровите температури са издълбали поредица от гигантски стълбове от пясъчник, някои от които високи стотици метри.

Първите монаси-отшелници се появяват в тази област още през XI век, но манастирският комплекс започва да процъфтява едва след османското завладяване на Византийската империя през 1453 г. Поради преследване и загриженост за живота си от османците, православните монаси търсят убежище във все по-отдалечени места. Какво по-добро място за създаване на манастир на това място, както понякога се превежда Метеора, „небесата горе“?

За да се получи достъп до манастира, първоначално трябваше да се изкачи по редица стълби, вързани заедно, или да се влачи през голяма мрежа. Според монасите въжетата до Метеора били заменени само „когато Господ ги оставил да се скъсат“.

Днес в скалата са изсечени стъпала и мост, построен от близкото плато. В своя разцвет комплексът е включвал 20 манастира, но само шест от тях са останали днес; пет са само за мъже, а шестият за жени. Великата Метеора е най-големият и най-често посещаван от туристи. Roussanou е разположен на относително по-малка скала и това го прави отлична точка за грандиозни снимки на манастира Varlaam и на църквата Metamorfosis.







Няма коментари:

Публикуване на коментар