събота, 9 януари 2021 г.

Замъкът Корвин в Хунедоара (Румъния)

 Никола Бенин

Замъкът Корвин предизвиква необикновени емоции и наслада, благодарение на своята красота, на готическите форми и размери. Това е един от най-красивите и добре запазени замъци в Румъния. Той има своя собствена история и е изпълнен с много легенди и митове. Една от легендите гласи, че самият граф Дракула някога е бил затворник тук.

Унгарски крале от династията Анжу построили замъка Хуняди през 1320 г. на мястото на древно римско укрепление. През 1409 г. крал Сигизмунд (Zsigmond) I от Люксембург предоставя замъка на семейство Корвин като награда за военна мощ. Замъкът остава във владение на Корвин до 1508 година.

От това семейство произлиза известният унгарски командир Янош Хуняди (румънците го наричат ​​Янку Хунедоар), който по-късно става принц на Трансилвания, регент на Унгария и основател на унгарската кралска династия Корвин. Синът на Янош Хуняди, Матиас Корвин, става крал на Унгария през 1458 година. През 1446-1453 г. Янош Хуняди възстановява крепостта и започва да я превръща в дворец (според легендата строителството е извършено от турски военнопленници).

Тази работа е завършена от известния му син. При Янош крепостните стени от 14 век са значително разширени и допълнени със седем отбранителни кули - 4 кръгли и 3 квадратни. По същото време са построени параклисът на замъка, по-голямата част от двореца със Съвета и Рицарската зала, кулата на портата и южната страна на замъка.

Ранните сгради на замъка се характеризират с готически стил; през следващите години се добавят елементи от Ренесанса и Барока, придавайки на замъка Хунедоара - с три огромни кули, гледащи в небето и подвижен мост - някаква прилика със замъците в долината на Лоара (Франция).

Общо има около 50 стаи, някои от които са украсени със стенописи. В северното крило, известно като „Матиас“ (Матей), е запазена картина, илюстрираща легендата за гарвана, от която потомците на Янош Хуняди са получили името Корвин (корвин - гарван), според която Янош Хуняди е незаконният син на крал Сигизмунд и красивата Елизабет. За да не опозори момичето, Сигизмунд я оженил за Войка и й дал пръстен, по който трябвало да разпознае неродения си син, когато порасне и дойде в съда.

Но един ден гарван, привлечен от блясъка на пръстена, го взел. Тогава порасналият Янош простреля гарвана от лък и пръстенът се върна при стопанина си. Когато по-късно Янош разказва тази история на краля, това го впечатлява и той решава, че гарванът със златен пръстен в клюна ще бъде символът на семейството. Очевидно затова са започнали да се наричат ​​Корвинас, тъй като на латински „corvus“ означава „гарван“. 

След Корвините замъкът сменя 22 собственици, преди да стане собственост на австрийските императори (в началото на 18 век). От 1724 г. замъкът принадлежи на държавата: първо на Австрия, след това на Австро-Унгария, а сега на Румъния. В замъка се помещава средновековен музей, но експозицията не е богата, така че на първо място си струва да се види архитектурата на замъка. През 50-те години замъкът Хунедоара е възстановен и превърнат в музей на средновековното изкуство.

Замъкът в Хунедоара е тясно свързан с легендата за Дракула: в стените му принц Влад Цепеш, заловен по заповед на Матиас Корвин, прекарва дълги седем години в затвора. Когато обаче политическата ситуация се промени, кралят го освобождава от затвора, жени гоза сестра му и осигури военна помощ, така че Влад Цепеш се върна на влашкия трон.

Легендата казва, че дори докато е бил в затвора, Влад Тепеш не е променил кръвожадността си: той е хващал плъхове и ги е поставял върху миниатюрни колчета. От самота той говореше с прилепи (дали тук се ражда легендата за способността на Дракула да се превърне в прилеп?), А охраната била много изненадана от молбите на затворника да му даде колкото се може повече месо и кръв за обяд.






















































Няма коментари:

Публикуване на коментар