събота, 30 януари 2021 г.

Освобождението на Видин от Османско господство

 Никола Бенин

Офицерите от 138 Болховски полк, участвали в Руско турската война 1877 – 1878 година.

"Първото по-сериозно изследване е на Димитър Цухлев, който през 1932 година издава книгата  "История на град Видин и неговата област", в която се спира подробно на този период. Проблемът е, че написаното от него след това безкритично е възприето от всички пишещи по темата и е влязло официално в историята на град Видин, включително в академични издания като "История на България", "Енциклопедия на България " и т.н. Тоест написаното от Цухлев, без да се базира строго на факти и документи, е прието като истина от последна инстанция. Написаното накратко е следното: Един месец след Освобождението във Видин пристига руска военна част, водена от генерал Боревски, която включва казашки ескадрон, някаква артилерийска част и 138 Болховски полк, начело с полковник Аминов...Това, което успях да намеря като официална информация в руски източници, достъпни в интернет, е, че по това време в 138 Болховски полк не е имало офицер с името Аминов. Полкът е командван от полковник Бусе...Генерал Боревски е митологична личност. Няма такава личност, независимо че е влязъл в историята на града, дори градската управа му е оказала високата чест да кръсти улица на него...", обяснява изследователят на местната история, краеведът Рачо Миланов.

В книгата си Димитър Цухлев посочва, че руските войници са влезли във Видин на 25 март- Благовещение, но Рачо Миланов смята, че това се случва ден по-рано - на 24 март:

"От това, което успях да намеря като официална информация в източниците, в историята на полка, пристигнал във Видин, издадена през 1903 година в Москва, изрично е посочен маршрутът на полка, тръгвайки от Русчук, плавайки няколко дни по Дунав и пристигнал във Видин на 24-ти, тоест един ден по-рано от това, което официално е прието в момента. Същата дата споменава обаче и Каниц в своя обемен очерк за Видин, така че може да се смята, че това е истинската дата..."

Няма коментари:

Публикуване на коментар