вторник, 19 януари 2021 г.

Авеню "Шанз-Елизе" ще бъде трансформирано в зелено пространство

 Никола Бенин


Проектът е на стойност 250 милиона евро и ще бъде стартиран след провеждането на летните Олимпийски игри в Париж. В действителност това ще бъдат третите летни игри, които се провеждат във Франция и общо 6 със зимните.

Планът за развитие

Планът за преустройство включва ограничаването на превозни средства наполовина, превръщайки пътищата в зелени площи, предназначени за пешеходци, и създаването на тунели от дървета, които ще помогнат за подобряване на цялостното качество на въздуха в района, който е дори по-замърсен от натоварения околовръстен ринг.

Историята

Завършена през 1667 г. по проект на Аndré le nôtre като продължение на градината на Тюйлери и известна със своите театри, луксозни кафета и магазини, днес улицата се слави като замърсено пространство, дом на консуматорството. Въпреки това, тя е на път да възвърне своята слава и дори да се превърне в желана и приобщаваща зона. Кметицата обяви също, че се очакват още намеси в района около Айфеловата кула и останалата централна част на града.

15- минутен град

От 2014 година насам Ан Идалго се опитва да превърне Париж в по-добро място за живеене, като през 2016 година обяви проекта „Париж диша“, който включва ограничаването на автомобилния достъп до определени места в града всяка първа събота от месеца. Също така, са въведени и някои промени в политиката като увеличаване на таксата за паркиране, забрана за свободно паркиране в определени дни, безплатен градски транспорт един път месечно, както и превръщането на части от магистралата край река Сена в крайречни паркове.



Визуализация на улица Шанз – Елизе през 2024-та година. / Снимка: Google Images


Няма коментари:

Публикуване на коментар