сряда, 25 ноември 2020 г.

Никола Бенин. Биография на Бийтълс "One Two Three Four" печели наградата Baillie Gifford

 Никола Бенин


Крейг Браун печели престижна награда за научна литература с книга, която според съдиите „е преоткрила изкуството на биографията“.

Смесица от история, дневници, автобиография, писма на фенове, интервюта, списъци и класации, книгата на Браун разказва историята на групата и тези в тяхната орбита. Председателят на съдиите Марта Кърни го нарече „радостен, непочтен, проницателен празник на Бийтълс, изключително оригинален поглед върху позната територия“.

„Това е и дълбока книга за успеха и провала, която спечели единодушната подкрепа на нашите съдии. Крейг Браун е преоткрил изкуството на биографията “, каза Кърни. „В дълбокия мрак на 2020 г. открихме светлина.“

„Идеята да има нова книга за„ Бийтълс “е доста трудно да си представим, тъй като се пише толкова много за тях, но това е толкова оригинална книга“, добави тя. „Това е като колаж - той е събрал толкова много завладяващи подробности от толкова много източници и ги е изплел, за да ни даде нови прозрения за Бийтълс. Това е толкова забавна книга, но и много задълбочена. "

Браун, автор, журналист и писател на пародийния дневник на Private Eye от 1989 г., печели £ 50,000. Той победи със заглавия, включително „истинската история за призраците“ на Кейт Съмърскейл (Kate Summerscale), The Haunting of Alma Fielding; Биографията на Судхир Хазарисинг за Тусен Лувъртюр, Черния Спартак и погледа на Кристина Ламб за въздействието на войната върху жените, Нашите тела, Тяхното бойно поле.

Браун каза, че е имал за цел „да предаде забавлението и вълнението от ерата на Бийтълс и скоростта, с която четиримата се променят, както за добро, така и за по-лошо“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар