вторник, 17 ноември 2020 г.

Никола Бенин. Пътеката Нортвил-Пласид (NPT) (Northville-Placid) парка Адирондак (Adirondack) в Ню Йорк

 Никола Бенин


Пешеходната разходка по историческата пътека Northville-Placid в Ню Йорк е чудесен начин да се избегнат тълпите - и да се напомни за важността на пътеките.


Винаги има опасност при писането на дестинации за „скрит скъпоценен камък“. Привличането на вниманието към това, което някога е било „тайно”, рискува скоро то да бъде залято от хора и проблемите, които те носят.

Но има основание да вярваме, че пътеката Нортвил-Пласид (NPT), която се простира на около 138 мили през парка Adirondack в Ню Йорк, може да понесе малко повече трафик. Тази пътека е ниско разположена и избягва по-чувствителните екосистеми на по-високи коти, които са особено уязвими от ерозия. Голяма част от маршрута му проследява възстановени пътища, така че е доста издръжлив. И както забелязват някои експерти, хората, които пътуват през екскурзия, имат по-силна връзка с пътеката, отколкото еднодневните туристи и са по-склонни да допринесат с време или пари за работа и опазване на пътеките.



Мост позволява на туристите да пресичат Южното езеро в парк Адирондак

С шест милиона декара това е най-големият парк в долните. Повече от половината площ е частна собственост, дом на градове и села, ферми, дървесни гори и други предприятия; останалата част е държавна собственост на горски резерват, определен от държавната конституция да остане „вечно див“.

В скорошно проучване сред туристите в Адирондак 79 процента заявяват, че са там, за да „се насладят на уединението и пустинята на горския резерват“. Но пътеките никога не са били по-пренаселени, каза комисарят на Държавния департамент по опазване на околната среда, (DEC) Базил Сегос.


Няма коментари:

Публикуване на коментар