сряда, 11 ноември 2020 г.

Никола Бенин. Бюджет на ЕС: 1,8 трилиона евро за изграждането на по-зелена, по-цифрова и по-устойчива Европа

 Никола Бенин


Вчера (11.11.2020) Европейската комисия приветства споразумението между Европейския парламент и държавите-членки на ЕС в Съвета относно следващия дългосрочен бюджет на Европа и NextGenerationEU, инструмент за временно възстановяване. След като бъде приет, пакетът от общо 1,8 трилиона евро ще бъде най-големият пакет, финансиран някога от бюджета на ЕС. Това ще помогне за възстановяването на Европа след COVID-19, която ще бъде по-екологична, по-дигитална, по-издръжлива и по-подходяща за настоящите и предстоящите предизвикателства.

Президентът Урсула фон дер Лайен каза: „Приветствам днешното споразумение относно нашия план за възстановяване и следващата многогодишна финансова рамка. Сега трябва да продължим напред с финализирането на споразумението за следващия дългосрочен бюджет и NextGenerationEU до края на годината. Необходима е помощ за гражданите и бизнеса, силно пострадали от коронавирусната криза. Нашият план за възстановяване ще ни помогне да превърнем предизвикателството на пандемията във възможност за възстановяване, водена от зеления и цифров преход ”.

Европейският комисар Йоханес Хан, отговарящ за бюджета, който работи за улесняване на сделката от началото на мандата, заяви: „Днешното споразумение ще позволи да се засилят конкретни програми в рамките на дългосрочния бюджет за 2021-2027 г. (включително Horizon Europe, Еразъм + , EU4Health). Като цяло дългосрочният бюджет на ЕС заедно с NextGenerationEU ще възлиза на над 1,8 трилиона евро. Тя ще играе съществена роля в подкрепа на възстановяването и ще гарантира, че традиционните бенефициери на средства от ЕС получават достатъчно средства, за да продължат работата си в тези много предизвикателни времена за всички “.

Основните елементи на днешния компромис включват:

  • Повече от 50% от сумата ще подкрепи модернизацията чрез политики, които включват изследвания и иновации , чрез Horizon Europe; справедлив климат и дигитални преходи чрез Фонда за справедлив преход и Програмата за цифрова Европа; готовност, възстановяване и устойчивост , чрез Инструмента за възстановяване и устойчивост, rescEU и нова здравна програма, EU4Health.
  • Традиционните политики като сближаването и общата селскостопанска политика също продължават да получават значителна финансова подкрепа, толкова необходима за осигуряване на стабилност по време на криза и тяхната модернизация, която трябва да допринесе за възстановяването и зелените и цифрови преходи.
  • 30% от средствата на ЕС ще бъдат изразходвани за борба с изменението на климата , което е най-високият дял от най-големите европейски бюджети досега. Пакетът също така обръща специално внимание на опазването на биологичното разнообразие и равенството между половете.
  • Бюджетът ще има засилени механизми за гъвкавост, за да гарантира, че има капацитета да отговори на непредвидени нужди. Това го прави бюджет подходящ не само за днешните реалности, но и за утрешните несигурности.
  • Както беше предложено през май 2020 г. и договорено от лидерите на ЕС на 21 юли 2020 г., за да финансира възстановяването, ЕС ще взема заеми на пазарите на по-изгодни цени от много държави-членки и ще преразпределя сумите.
  • Ясна пътна карта към нови собствени ресурси, които да помогнат за изплащане на заемите. Комисията се ангажира да представи предложения за механизъм за корекция на въглеродните граници и за дигитална такса до юни 2021 г. с оглед въвеждането им най-късно до 1 януари 2023 г. Комисията също ще прегледа системата на ЕС за търговия с емисии през пролетта на 2021 г. , включително евентуалното му разширяване до авиацията и мореплаването. Тя ще предложи собствен ресурс, базиран на Системата за търговия с емисии до юни 2021 г. Освен това Комисията ще предложи допълнителни нови собствени ресурси, които могат да включват данък върху финансовите транзакции и финансово участие, свързано с корпоративния сектор, или нов общ корпоративен данък база. Комисията ще работи, за да направи предложение до юни 2024 г.
  • По отношение на защитата на бюджета на ЕС, сега за първи път ЕС ще има специфичен механизъм за защита на бюджета си от нарушения на принципа на правовата държава, както беше договорено на 5 ноември. В същото време крайните бенефициери на финансиране от ЕС в съответната държава-членка няма да бъдат засегнати негативно от този механизъм.

 

Следващи стъпки

Регламентът за МФР и Междуинституционалното споразумение, одобрени днес, вече трябва да бъдат официално приети от Европейския парламент и от Съвета, в съответствие със съответните им роли и процедури.

Успоредно с това трябва да продължи работата за окончателно приемане на всички други елементи на пакета, включително секторното законодателство и Решението за собствените ресурси.

В случай на решение за собствени ресурси, което ще позволи на Комисията да взема назаем, също е необходима ратификация от всички държави-членки в съответствие с техните конституционни изисквания. На септемврийския пленарен заседание Европейският парламент вече даде положителното си становище по този законодателен акт. Следващата стъпка е приемането от Съвета.

Успоредно с това трябва да се проведат преговори за годишния бюджет за 2021 г. 21-дневният помирителен период, през който Европейският парламент и Съветът трябва да постигнат споразумение, тече между 17 ноември и 7 декември тази година.  

Комисията остава изцяло ангажирана да придружава процеса.

 

Заден план

Комисията представи предложението си за следващия дългосрочен бюджет на ЕС на 2 май 2018 г. Рамковото предложение беше последвано незабавно от законодателни предложения за 37-те секторни програми (например кохезия, селско стопанство, Еразъм, Хоризонт Европа и др.). Между 2018 г. и началото на 2020 г. Комисията работеше ръка за ръка с ротационните председателства на Съвета и в тясно сътрудничество с Европейския парламент, за да продължи преговорите напред.

На 27 май 2020 г., в отговор на безпрецедентната криза, причинена от коронавируса, Европейската комисия предложи инструмент за временно възстановяване NextGenerationEU от 750 милиарда евро, както и целеви подкрепления в дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027.

На 21 юли 2020 г. държавните или правителствени ръководители на ЕС постигнаха политическо споразумение по пакета. Оттогава Европейският парламент и Съветът и с участието на Европейската комисия проведоха 11 тристранни политически тристранни срещи по сделката с цел фина настройка на крайните параметри на сделката.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар