вторник, 17 ноември 2020 г.

Тиери Бретон „Промишлената стратегия по време на COVID-19“

 Превод: Никола Бенин


„Проверка срещу доставка“

Уважаеми господин Алмуния, скъпи Хоакин,

Дами и господа,

Благодарим ви за поканата за това събитие, което се занимава с тема от съществено значение за бъдещето на Европа.

Кризата, която преживяваме, сега във втората си вълна, не прилича на никоя друга в съвременната ни история.

Той е и основен ускорител на тенденциите в трансформацията на нашето общество, икономика и индустрия. Всъщност кризата потвърди колко е важно да бъдем по-устойчиви в колектив, да водим зеления и дигитален преход и да намалим нашите геополитически и икономически зависимости.

Защото възстановяването на утрешната индустрия не е свързано само със субсидиране на сектори в затруднение.

Освен това става дума - и преди всичко - за инвестиране в бъдещето, за да излезете от кризата като по-силна, по-устойчива Европа. Искаме да бъдем водещият индустриален континент в света и да генерираме най-високата добавена стойност и качествени работни места.

В този контекст приветствам постигнатото на 10 ноември споразумение между Европейския парламент и Съвета относно следващия дългосрочен бюджет на Европа и NextGenerationEU, инструмента за временно възстановяване.

Какво виждам като основни стълбове на нашето действие?

Единният пазар винаги е бил най-добрият ни актив и трамплин за нашите компании. Достатъчно е да разгледаме Brexit, за да разберем привлекателността на нашия единен пазар.

Сега, с кризата, ние също трябва да признаем единния пазар като крайния двигател за икономическо възстановяване.

Първата вълна на пандемията даде да се разбере, че когато една държава затвори своите граници, има незабавни въздействащи ефекти за всички във веригата на стойността.

Когато единният пазар не работи, всички плащаме цената - Север и Юг; Изток и запад; малки и големи компании; производствени индустрии и икономики, които са по-зависими от услугите; страни, които разчитат повече на износа, и тези, които са с внос.

Така че нека научим уроците и да разгърнем пълния потенциал на нашия единен пазар. Нека да използваме най-големия вътрешен пазар в света и да създадем стабилни вериги за създаване на стойност в ЕС в нашите индустриални екосистеми.

Сега нека се обърна към двойния зелен и дигитален преход.

През септември увеличихме амбицията си за декарбонизация и предложихме цел от 55% за намаляване на емисиите до 2030 г., за да постигнем въглероден неутралитет до 2050 г.

Това ще изисква дълбока трансформация на нашата индустрия, значителни инвестиции и създаване на нови пазари.

Ние се ангажираме да подкрепим тази трансформация. Позволете ми да спомена някои от нашите ключови действия.

Инвестициите в декарбонизация и намаляване на емисиите от енергоемки индустрии ще бъдат приоритет, както и внедряването на иновативни технологии с ниски емисии.

За да гарантираме, че компаниите от ЕС могат да се конкурират на равни условия, ние ще предложим механизъм за регулиране на въглеродните граници до лятото на 2021 г.

И ние ще подкрепим създаването на търсене и пазари за чисти, нисковъглеродни, енергийно ефективни и кръгови продукти с нова продуктова политика, която въвежда критерии за устойчивост на стоките, продавани в Европа.

Близнакът на Зелената сделка - Цифровото десетилетие - ще бъде ключов стълб на нашата индустриална стратегия.

Пандемията COVID-19 подчерта необходимостта от ускоряване на цифровия преход в Европа:

  • Това предизвика безпрецедентно търсене на цифрови технологии и инфраструктури.
  • И изложи уязвимостта и зависимостта на ЕС от други региони заради ключовите му цифрови възможности.

Какво трябва да заключим от това?

Трябва да инвестираме в цифровите технологии, които ще бъдат в основата на нашия суверенитет и нашето индустриално бъдеще. В глобалната надпревара за технологична мощ Европа ще бъде водеща, ако се възползваме от възможностите за данни, микроелектроника и свързаност.

Те ще действат като възможности за инвестициите на утрешната индустрия в области като изкуствен интелект, суперкомпютри и микропроцесори. И разбира се, те ще бъдат ключови стълбове за изграждането на ефективен европейски кибер щит.

За да постигнем тази амбиция, се нуждаем от интелигентна комбинация от публични и частни инвестиции.

И се нуждаем от ясни правила. Тези, които ме познават, добре знаят, че не съм фен на регулирането в името на това. Но нашата индустрия и бизнес се нуждаят от яснота и предсказуемост, започвайки с ясни правила за данните и за цифровите услуги и пазари.

Дами и господа,

В нашата индустриална стратегия от март ние приехме нов и иновативен подход към индустриалната екосистема.

Защото, когато говорим за индустрия, не говорим само за големи производствени компании. Говорим за реални екосистеми на изследователи, производители, МСП, а също и за набор от доставчици и доставчици на услуги - все по-взаимосвързани, все по-европейски.

В контекста на актуализацията на нашата индустриална политика, обявена от президента фон дер Лайен, ние работим по картографиране на всяка екосистема (туризъм, мобилност, търговия на дребно и др.), За да установим пълна диагноза на цялата верига на стойността и доставките, за да идентифицираме нужди и мобилизира инструменти там, където са най-необходими.

Това картографиране (или „матрица“) ще ни позволи да насочим колективните си усилия там, където са най-необходими, с пълния ни набор от инструменти: финансиране, регулаторна рамка, търговски политики и политики в областта на конкуренцията, партньорства и трансверсални инициативи като алианси, от които всеки се възползва от няколко индустриални екосистеми по същото време.

Твърдо съм убеден, че такъв приобщаващ подход, който поставя нашата индустрия и нашия единен пазар в центъра, ще бъде от ключово значение за нашето възстановяване.

Дами и господа,

Често чувам гласове, призоваващи да направим Европа по-устойчива, да увеличим нашето лидерство в индустрията и да създадем качествени работни места.

Но имаме ли смелостта да направим това, което е необходимо? Да научиш всички уроци от кризата? Да реагираме на геополитическите и икономическите тенденции около нас? Да покажем дързост и самоувереност в грижата за интересите на нашите граждани?

Задачата, която ни предстои, може да изглежда плашеща:

Трябва да гарантираме нашата конкурентоспособност, нашето технологично предимство в области като данни, процесори, свързаност и батерии.

Трябва да преквалифицираме работната си сила и да улесним трудовата мобилност, съчетано с конвергенция на заплатите нагоре.

Трябва да гарантираме сигурността на доставките на основни стоки като суровини, фармацевтични съставки и много други стратегически области.

Трябва да останем основната дестинация за преки чуждестранни инвестиции, но с засилен контрол, така че чуждестранните компании, които искат да получат достъп до нашия пазар, да го правят наравно с нашите европейски компании.

И ние трябва да бъдем по-добре подготвени за следващата криза, която независимо от нейния характер ще изисква бързи решения, взети в общия европейски интерес.

Всичко това беше вярно преди кризата с COVID и сега е по-вярно от всякога - независимо от промените в ръководството на тази или онази държава.

Дами и господа,

За да се случи всичко това, ще са необходими колективни усилия от институциите на ЕС, държавите-членки, регионите, индустрията, социалните партньори, изследователите и всички заинтересовани страни.

Размислите, произтичащи от вашата работна група, ще бъдат много добре дошъл принос към нашата работа.

Благодаря ти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар