петък, 13 ноември 2020 г.

Никола Бенин. Системни решения за постигане на цел за устойчиво развитие 2

 Никола Бенин


Изкореняването на глада и недохранването е едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени. Броят на хората, страдащи от глад, отново се увеличава от 2015 г. насам, достигайки 690 милиона през изминалата година. За да се прекрати гладът и да се нахрани нарастващото население в бъдеще, устойчивите хранителни системи са от съществено значение.


Целите на Цел 2 за устойчиво развитие (ЦУР 2) са да се сложи край на глада, да се постигне продоволствена сигурност и подобрено хранене и да се насърчи устойчивото земеделие. Понастоящем SDG 2 е отразена в поканата за зелена сделка в рамките на „Хоризонт 2020“. Една от областите му „Фермата да се разклони“ има за цел да тества и демонстрира иновативни системни решения за належащи предизвикателства пред хранителната система. Търсят се предложения за предоставяне на решения, базирани на подходи с различни участници по цялата хранителна верига - от производството до потреблението. Предложените решения трябва да осигурят ползи за трите измерения на устойчивостта: екологична, социална и икономическа.

ЦУР 2 ще бъде от първостепенно значение и в следващата рамкова програма за научни изследвания и иновации, „Хоризонт Европа“, в клъстер 6 „Храна, биоикономика, природни ресурси, земеделие и околна среда“. Клъстер 6 има за цел да подобри знанията и иновациите за подобряване на приобщаващи, безопасни и здравословни хранителни системи, както и да осигури продоволствена и хранителна сигурност за всички, като същевременно спазва планетарните граници.

Предизвикателствата пред хранителната система са сложни и изискват подход на системно мислене. За всички дейности участието на различни играчи като практикуващи, публични и частни институции, както и граждани ще бъде от жизненоважно значение за трансформиране на местните и глобални хранителни системи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар