вторник, 29 септември 2020 г.

Никола Бенин. Депутатите от Уганда отхвърлят плана за водноелектрическия язовир Мърчисън Фолс (Murchison Falls)

 Никола Бенин


Природозащитниците в Уганда приветстват двупартийно решение да отхвърлят правителствения план за изграждане на язовир за хидроенергия в най-голямата туристическа атракция в страната.

Законодателите приеха в четвъртък доклад на 28-членната парламентарна комисия по околна среда, отхвърляйки предложението на Министерството на енергетиката и развитието на полезните изкопаеми за изграждане на 360MW във водопада Ухуру на националния парк Мърчисън Фолс .

„Докато ползите от водноелектричеството са многобройни, страната трябва да се стреми към средства за устойчиво използване на природните си ресурси, подвиг, който изисква деликатен баланс на компромисите“, се казва в доклада, представен от Кийфа Киванука, председател на комисията.

„Проектът„ Ухуру “, макар да обещава да увеличи производствения капацитет на страната, оказва необратимо въздействие върху и без това ограничения национален парк Мърчисън Фолс и други сектори на икономиката“, се казва в него.

„В светлината на това, комисията препоръчва да се усъвършенстват други текущи проекти за генериране и да се изостави енергийният проект при водопадите Мърчисън или неговия приток Ухуру.“

Паркът, най-големият и най-посещаван в Уганда, е дом на два известни водопада - водопадите Мърчисън, един от най-мощните водопади в света, и водопадите Ухуру, чието име означава свобода на суахили и който е създаден от наводнения през 1962 г., годината на независимостта на Уганда от британското колониално управление. Районът е в списъка на ЮНЕСКО с влажните зони с международно значение .

Но миналия юни южноафриканската компания Bonang Power and Energy кандидатства за лиценз за изграждане на 360 МВт водноелектрическа централа във водопадите Ухуру - в непосредствена близост до водопадите Мърчисън. Това беше допълнителен удар за природозащитниците, които вече бяха загрижени, че енергийната компания Total E&P Uganda получи разрешение да разработи шест петролни находища в парка.

Екологичните групи, туристическата индустрия и мрежите за изменение на климата приветстваха решението на парламента.





Няма коментари:

Публикуване на коментар