вторник, 15 септември 2020 г.

Никола Бенин. Къщата със златен покрив в Инсбрук

 Никола Бенин



Къщата със златен покрив е най-старата сграда в Инсбрук, поразителен пример за средновековна архитектура. Тя е емблема и символ на града. Тази къща се намира в центъра на Стария град - в район, който е запазил готическа средновековна архитектура - в близост до Мария Тереза Щрасе. 
Къща Фюрстенбург (Fiirstenburg) е построена в началото на 15 век и тя е принадлежала на херцог Фридрих IV. През XV век тази къща служи като резиденция на император Максимилиан I. Той дава заповед да се прикрепи към сградата златен еркер - „царската лоджия“, покрита с позлатени медни плочки - 2657 плочи. Удължаването е планирано да съвпадне с брака на императора с Мария Бианка Сфорца. Късният готически еркер е проектиран от архитекта Николаус Тюринг. 
Стените на сградата са украсени със интересна живопис и каменни релефи, изобразяващи необикновени животни. Картините съдържат сцени на тема императорска сватба, фамилни гербове, фрагменти от исторически събития. 
От тази лоджия семейството на императора е могла да следи празниците и турнирите, театралните представления на градския площад. През 1536 г. пътуващият християнски проповедник Якоб Хутер е изгорен на клада на същия площад, точно пред къща със златен покрив. 
Сега в къщата се помещава държавната служба за регистрация на бракове, както и музеят на императорската династия Максимилианеум (Maximilianeum). Музеят съдържа исторически документи, хроники, портрети и гравюри, доспехи и гербове, домакински съдове и други ценни предмети от живота на Максимилиан I и династията на Хабсбургите.







Няма коментари:

Публикуване на коментар