вторник, 1 септември 2020 г.

Никола Бенин. Нескопосан, незаконен и с много грешки памтник на йеромонах Неофит Рилски в село Баня

 Никола Бенин

Откриха барелеф на Неофит Рилски в село Баня, кметът на Банско – възмутен,  сезира Министерство на културата и БАН | Разлогинфо.eu

Най-напред, няколко думи за самия паметник като творба на изкуството. Човек трябва да прояви свръхземно въображение, за да разбере, а надали и тогава ще разбере, че това е образът на ейромонах Неофит Рилски. Липсва духовната осанка на "патриарха на българските писатели и педагози", доловена и пресъздадена в портрета на Захарий Зограф за него. Само надписът идва да покаже, че това е "отец Неофит Рилски".

Ето и фрапантните и недопустимите грешки за паметник на първия български учител, който пише първия учебник по български език. Явно скулпторът (умишлено няма да спомена името му), кметът на Разлог и кметът на село Баня, както и хората от Инициативния комитет за построяване на паметника, не познават нормите на българския книживен език. Това е недопустимо, нелеп гаф, обидно езиковедско познание, показано в паметник за най-големия български възрожденец.

Първата и основна грешка е фактологична. Родната къща на йеромонах Неофит Рилски не е в Гулийна Баня, а в Банско.

Втора грешка - пред името на Неофит Рилски стои думата "отец". Тази дума може да бъде поставена пред всеки свещенослужител. Според степените в църковната йерархия, Неофит Рилски е йеромонах. 

Трета и четвърта грешка - изразът "със светското име" и  името "Никола поп Петров" са вметнати и трябва да бъдат отделени със запетайки в изречението. Правилно е да се напише: (, със светското име, Никола Попетров, ).

Пета грешка - бащиното име, написано "поп Петров", е правлино да се напише Поппетров.

Шестата грешка е също фактологична. Бащата на Никола Бенин, поп Петър Бенин, е от Банско.

Седма грешка - липсва запетайка пред "роден".

Осма грешка - липсва запетайка пред "живял".

Девета грешка - името на село Баня в миналото е Гулийна Баня.

Както казва Шекспир: "Останалото е мълчание..."

Банскалии не мълчат и знаят как трябва да действат, за да защитят историческата истина. 

ПАМЕТНИКЪТ В ГУЛИЙНА БАНЯ ТРЯБВА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ!


Няма коментари:

Публикуване на коментар