четвъртък, 10 септември 2020 г.

Никола Бенин. Вера Йоурова критикувана заради мекия подход на ЕС към българската корупция

 Никола Бенин

Politico: ЕС под кръстосан огън заради мекия си подход към българската корупция

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова днес трябваше да се защити от силната критика от страна на евродепутатите, които притиснаха Брюксел да даде обяснение за слабия отговор на провалите на върховенството на закона в България. 

Протестиращите са по улиците на София от два месеца на фона на увеличаваща се корупционна криза, която разкрива степента, до която българската съдебна система е политизирана и похитена от олигарси за тяхна лична изгода. Брюксел има за цел да наблюдава българското върховенство на закона чрез механизъм за сътрудничество и проверка, но това е категорично отхвърлено от опозицията и анализаторите като неуспешен подход, вследствие на който има широко положителни доклади, докато ситуацията се влошава. Йоурова дебатира повече от час с евродепутати от Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи относно механизма за наблюдение на ЕС върху съдебната система в Румъния и България. Но дебатът стана остър, когато някои евродепутати повдигнаха въпроса за антимафиотските демонстрации в България.

„Отхвърлям рязко вашето обвинение, че съм съучастник на... българския премиер Бойко Борисов“, репликира чехкинята на Клеър Дали, ирландски евродепутат от крайно лявата група GUE, атакувала комисията, че е „съучастник“ в корупцията в България. „Моля ви, не ме обиждайте така“, отговори Йоурова. Много от противниците на Борисов обвиняват Брюксел и Берлин, че си затварят очите за българската корупция, защото премиерът е ключов съюзник на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел в дясноцентристката Европейска народна партия на европейската сцена. Самата Йоурова е либерал. Йоурова обаче подчерта относителното безсилие на комисията в ситуация, когато проблемите са проникнали в цяла страна-членка на ЕС. „Ако демокрацията не работи отдолу нагоре и отгоре надолу, комисията не може да направи много, ако нещата се объркат твърде много в държава-членка“, каза Вера Йоурова, еврокомисар по ценностите и прозрачността. Нидерландският евродепутат Тинеке Стрик обаче по-рано подчерта, че комисията не използва пълния арсенал от инструменти, с които разполага, и може да се опита да притисне София с бюджетни ограничения или с процедури за нарушение. През 2008 г. Европейската комисия оряза парите на България и едно от основните обвинения срещу нея бе, че голяма част от финансирането от ЕС изчезва поради корупция.




Няма коментари:

Публикуване на коментар