вторник, 29 септември 2020 г.

Никола Бенин. Европейската комисия стартира инициатива за по-устойчиво производство на какао

 Никола Бенин


Днес Европейската комисия стартира инициатива за подобряване на устойчивостта в сектора на какаото. Нов диалог с много заинтересованит страни, обединени от представители на Кот д'Ивоар и Гана - двете основни страни производителки на какао, представляващи 70% от световното производство на какао, както и представители на Европейския парламент, държавите-членки на ЕС, производителите на какао и гражданското общество . Диалогът има за цел да предостави конкретни препоръки за подобряване на устойчивостта по веригата за доставка на какао чрез колективни действия и партньорства. Новият диалог ще бъде подкрепен от техническа помощ за страните производители на какао.

Изпълнителният вицепрезидент и изпълняващ длъжността комисар по търговията Валдис Домбровскис каза: „Какаовият сектор е важен за ЕС и нашите търговски партньори. Днешното стартиране на диалога с много заинтересовани страни за устойчиво какао ще помогне да се насочи възстановяването на сектора от Covid-19, като същевременно се намерят решения на съществуващите предизвикателства за устойчивост. Планираме да разработим конкретни препоръки относно устойчивото какао, тъй като търговията не е свързана само с растежа и печалбите, но и със социалното и екологичното въздействие на нашите политики. 

„Когато говорим за какао, устойчивостта е от ключово значение “, каза Юта Урпилайнен , комисар по международните партньорства. „ Издигането на трите стълба на устойчивото развитие едновременно - социален, икономически и екологичен - е възможно. Готови сме да действаме като честен брокер, за да създадем основата на нова международна рамка за устойчиво какао. "

Поредица от тематични групи, определени в рамките на диалога с много заинтересовани страни, ще се срещнат между октомври 2020 г. и юли 2021 г., за да:

  • обсъждат начини за насърчаване на отговорните практики на предприятията от ЕС, участващи във веригите за доставка на какао;
  • захранване с други съответни текущи инициативи на Комисията, включително относно надлежната грижа и обезлесяването;
  • включете се в политическите дискусии между ЕС и участващите страни производители на какао: Кот д'Ивоар и Гана;
  • да ръководи Европейската комисия при разработването и внедряването на проекти за подкрепа за устойчиво производство на какао

Пленарна сесия през есента на 2021 г. ще направи преглед на напредъка и публичен доклад ще направи преглед на напредъка по препоръките и ще изложи допълнителни стъпки, които трябва да бъдат предприети.

Диалогът съответства на политическите приоритети на ЕС съгласно Зелената сделка и подхода на Комисията за „нулева толерантност“ към детския труд. Той също така се основава на съвместната инициатива на Кот д'Ивоар и Гана от юни 2019 г. относно минималната цена на какаото на световния пазар и диференциала на доходите за живот, които те въвеждат с представители на какаовата и шоколадовата индустрия, за да осигурят достойни приходи за местните фермери .

Новата инициатива за устойчиво какао е част от по-широк набор от мерки на Европейската комисия за справяне с проблемите на устойчивостта хоризонтално и в рамките на сектора. Те включват политически диалог с Кот д'Ивоар и Гана, за да се гарантира, че повишаването на цените е свързано с действия за спиране на обезлесяването и премахване на детския труд във веригите за доставка на какао.

Заден план

Кот д'Ивоар и Гана са най-големите износители на сурово какао в света, генерирайки около 60% от глобалния износ (ITC 2020). Какаото допринася основно за приходите от износ, както и основен източник на поминък за до шест милиона фермери в Кот д'Ивоар и Гана. Непряко какаото допринася за поминъка на още 50 милиона души (UNCTAD 2016). В същото време производството на какао крие особени рискове, свързани с детския труд, ниските приходи за местните фермери, обезлесяването и деградацията на горите.

Европейският съюз е най-големият вносител на какао в света, като представлява 60% от световния внос (ITC 2020). Кот д'Ивоар и Гана са основни доставчици на какао на пазара на ЕС, до които имат безмитен и безквотен достъп съгласно съответните си споразумения за икономическо партньорство.



Няма коментари:

Публикуване на коментар