понеделник, 28 септември 2020 г.

Никола Бенин. Хивско ханство в "Шаджарай тюрк"

 Никола Бенин


В книгата си „Шаджарай тюрк“ Абулгазихан дава важна информация за външната политика на хановете Хива, както и за техните отношения с чужди държави.

Отношенията с Иран във външната политика се споменават на много места. Това показва, че отношенията между Хива и Иран са се подобрили след смъртта на крал Исмаил. По-специално, забележителна е информацията, че крал Тахмасп е изпратил пратеник в ханството по време на управлението на Бугхахан:

„КАЗВАМ ДЪЛГО НА ГУЛ БУЛАЙН. ТЕМУРБИ ЧИНГИЗКОН Е ОЖЕНЕН ЗА ГЕНЕАЛОГИЯТА НА ЕЛСА, ТВЪРДИ СЕ, ЧЕ ВСЕ ВИЖДА АНИ ТЕМУР. ТЪРСЯ СЪЩО ПОКОЛЕНИЕ ЧИНГИЗАН, КОЕТО ДА ВИЖДА. НА МОЯ ОГРОМЕН ВРАГ, КИМ ШОХ ТАХМОСИБ ВЗЕ ДЪЩЕРЯТА НА УЗБЕКСКИЯ ЦАР; БЕШЕ ДОБРЕ. "

Това е политически мотив в брака на шаха на Иран с племенника му Бучгахан и укрепването на брачните отношения.

По време на управлението на Динмухамад хан ситуацията се промени донякъде. В произведението Абул-Гозикхан казва: „Динмухаммадхан беше човек, който не можеше да почива на едно място. Винаги отпечатвал червенокосата. Ето защо цар Тахмасиб изпрати армия. ”

По време на управлението на Хаджи Мохамед хан (Хаджи хан) от Хива отношенията и кореспонденцията с иранския дворец стават по-силни и по-редовни. През този период обтегнатите отношения на Хива с Бухарското ханство служат за укрепване на политическите връзки между Хива и Иран. Това беше така, защото Абдула II трябваше да има силен съюзник от една страна в борбата срещу силен съперник или поне да осигури неутралитета на третата държава в момент, когато двете страни бяха във война помежду си.

В началото на 17 век в Хива ханството се засилиха династическите борби, както и в Бухара.

Конфронтацията между арабин Мохамед хан, който наследи Хаджим хан, и неговите синове, елбарите и абисинските султани, се превърна в сериозна борба за власт.

От гореизложеното става ясно, че във външната политика хановете Хива, макар и да не са установени с царете на Иран, поддържат редовни контакти и на свой ред кралете на Иран също се интересуват от такива отношения.

Известно е, че през периода на ханството са установени отношения с руската държава. Въпреки че повечето от тях се проведоха предимно в края на XVII и XVIII век, разбира се, търговските отношения между централноазиатските ханства и руската държава все още се формираха. Shajarayi Turk не предоставя много информация за такива търговски отношения. Само на едно място се казва: „Седемнадесет души ще отидат в Русия да търгуват през първата пролет на годината, в която се родихме.“ Трудно е обаче да се разбере какви продукти се внасят или внасят от Русия в ханството.

Във връзките с Бухарското ханство „Шаджарайският турчин“ описва основно причините за войните, как са се състояли и резултатите. Например походът на Убайдула към Хива е бил причинен от вътрешни спорове по това време в ханството на Хива Синовете на Убайдула се възползвали от ситуацията. По отношение на похода на Абдула II към Хива, „споменаването на второто пристигане на Абдула“ изброява три причини за похода.

Абул-Гази Баходирхан описва подробно социалния живот на хивското ханство, живота на хората, данъчната система на ханството, особеностите на дейността на хана и някои грешки, вътрешни и външни конфликти и войни. Що се отнася до външната политика, политическите и военните връзки на Хиванското ханство са основните. За външноикономическите връзки и външнотърговските връзки на Хиванското ханство обаче се знае много малко. Нарастването на различни противоречия по време на управлението на Абул-Гази Хан може да е накарало автора да обърне повече внимание на политиката. Независимо от това, изучаването на произведението дава възможност за по-добро разбиране на външните отношения на Хива ханството.

Препратки,

2. Абуғозий. Шажарайи турк. Т.: «Чўлпон», 1992. – 128 б.

3. Абуғозий. Шажарайи турк…-140 б.

4. Аллаева Н.А. Отношения между Хива ханството и Иран. Историята е наука. име. дис. T.: 2007

5. Абуғозий. Шажарайи турк ... -171 б.

6. Абуғозий. Шажарайи турк ... 167 б.

7. Международното положение на Централна Азия XV-XVII век. Материали за историята на узбекската, таджикската и туркменската ССР. L .: 1932. - 300s.

8. Абуғозий. Шажарайи турк... – 150 б.



Няма коментари:

Публикуване на коментар