сряда, 30 септември 2020 г.

Никала Бенин. По-отворена и сигурна Европа

 Никола Бенин 


По-отворената и сигурна Европа изисква адекватно финансиране, насочено към онези области на политиката, в които сме изправени пред колективни предизвикателства и в които европейските фондове наистина могат да направят разлика. Част от финансирането от ЕС е посветено и на агенциите за вътрешни работи на ЕС, които играят ключова роля в осъществяването на оперативно сътрудничество между държавите от ЕС.

За да се подобри и опрости начинът, по който се предоставя финансирането от ЕС, броят на финансовите инструменти е намален в сравнение с предишната финансова рамка. По-гъвкавите правила за прилагане също ще позволят по-бърз и ефективен отговор на предизвикателствата във всички области на политиките на вътрешните работи.

  • През периода 2014-20 г. финансирането ще продължи да се осъществява главно под  споделено управление  (което означава съвместни усилия на държавите от ЕС и Европейската комисия). Рационализираните процедури дават възможност на държавите от ЕС да подкрепят тези действия с финансиране от ЕС там, където това е най-необходимо.
  • В допълнение към действия, които отговарят на специфичните нужди на държавите от ЕС,  Специалните действия  са предназначени да отговорят на специфични приоритети на Съюза, като например съвместно обработване на молби за убежище, съвместни операции по връщане, създаване на съвместни миграционни центрове и общи центрове за кандидатстване за визи и т.н. Този вид действия често изискват сътрудничеството на множество държави от ЕС.
  • Освен това финансирането на програмите на държавите от ЕС се допълва от  пряко управлявано  финансиране (по инициатива на Комисията) за специфични транснационални или особено иновативни инициативи, които могат да бъдат от полза за ЕС като цяло („ Действия на Съюза “ - бивши действия на Общността). Гъвкавият механизъм за реагиране при извънредни ситуации („ спешна помощ “) също ще бъде част от това пряко управление.
  • На фондовете със споделено управление, система за  ориентиран към резултати ,  многогодишно планиране  ще се прилага. За всеки от двата фонда държавите от ЕС ще представят своите  национални програми  за периода 2014-20 г., които след това ще бъдат одобрени от Комисията.
  • В тази фаза на програмиране се поставя важен акцент върху избора на онези действия, които ще помогнат да се гарантира, че фондовете постигат своите ключови цели. Това изисква стратегическо мислене и намиране на общо разбиране за приоритетите за седемгодишния период, за да се намали разликата между целите на политиката и реалността на място в държавите от ЕС.

Външният компонент на фондовете позволява на ЕС да финансира действия, свързани с държави извън ЕС, които имат пряко въздействие в ЕС и върху неговите граждани. Чрез използването на фондовете на ЕС за вътрешните работи ще бъде възможно да се подобри връзката между вътрешното и външното измерение на политиките за вътрешни работи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар