събота, 19 септември 2020 г.

Никола Бенин. Езерото Уайкаремоана (Lake Waikaremoana) в Нова Зеландия

 Никила Бенин




Езерото Уайкаремоана (Lake Waikaremoana) се намира в родината на народа Тухое (Tūhoe) Туристическият поход е организиран по бреговата ивица на езерото „морето от вълнисти води“, през гигантска тропическа подокарпова гора (podocarp), отдалечени плажове и сурови планини с невероятна гледка. Пътят минава през Te Urewera, домът на прародителите (Nā Tamariki o te Kohu, „децата на мъглата“) на народа Тухое, първата природна забележителност, която е призната в законодателството на Нова Зеландия като самостоятелно юридическо лице.

Ще се наследите на невероятни гледки от Panekire Bluff, красивите водопади Корокоро (Korokoro Falls), които падат от отвесна скала сред тропическите гори. Ще минете по

древна планинска верига от езера, долини и върхове, образувани от свлачища и бури.

Уайкаремоана се намира в хребетите на Te Urewera. По време на пиковия сезон надзирателите на езерото се намират в хижите на Great Walk, за да посрещнат манухири (гости) в дома си и да споделят истории и информация.

История

Народът Тухое възприема Те уревера като техен предшественик. Тухотана (културата, езикът, обичаите и идентичността на Тухое) е резултат от досега с живота с Те Уревера в продължение на почти хиляда години.

Правителството на Нова Зеландия (Короната) (the Crown)  нахлува в Te Urewera през 1860-те и 1870-те години. Земята в Уайкаремоана е превзета, селата и хранителните магазини са изгорени и много Тухое загиват чрез екзекуция или глад.

Посредством мирно споразумение, Тухо получиха уникално самоуправление на Те Уревера през 1896 г. Поредните новозеландски правителства игнорираха собствения си закон и придобиваха все повече и повече земи незаконно.

През 1954 г. Короната обявява района като национален парк, без да се консултира с Тухое. Останалите територии и селища на Тухое са били заобиколени от парка, което е довело до по-нататъшно откъсване от земята, която е давала на хората от Тухо подслон, храна и оцеляване от векове.

Te Urewera - законни права за природата

През 2013 г. Тухое и короната (правителството) уредиха историческите пробиви на короната срещу Тухо, като се съгласиха с уникален подход за защита на Те Уревера по начин, който отразява Тухотана - културата и ценностите на Нова Зеландия.

Статутът на националния парк на Te Urewera беше узаконен и земята беше премахната от собствеността на Crown. Законът Te Urewera от 2014 г. признава самостоятелността на Te Urewera. Уникално е, че Te Urewera вече притежава себе си и съществува заради себе си.

Целите на Закона Te Urewera са:

  • укрепване и поддържане на връзката между Tūhoe и Te Urewera
  • съхранява природните особености и красотата на Te Urewera, целостта на местните екологични системи и биологичното разнообразие и историческото и културното наследство
  • осигуряване на Te Urewera като място за обществено ползване и забавление, за отдих, учене и духовен размисъл и като вдъхновение за всички.

Бордът на Te Urewera, състоящ се от назначения на Thoe и Crown, предоставя глас за Te Urewera. Племенната власт на Тухо, Te Uru Taumatua, осигурява оперативно управление на Te Urewera и Голямата разходка на езерото Waikaremoana. .

 

 

 









Няма коментари:

Публикуване на коментар