вторник, 15 септември 2020 г.

Никола Бенин. Анабаптизъм

 Никола Бенин


Анабаптизъм (от гръцки ανα - „отново“, и βαπτιζω - „кръщавам“) е крайно реформаторско течение в християнството, което датира от XVI век.

Групи, произлизащи от Schwarzenau Brethren (често наричани германски баптисти), обикновено са считани за анабаптисти поради почти идентичните доктрини и практики. Но анабаптистите не бива да бъдат бъркани с баптистите. Анабаптистите са група християни с различни вярвания, формулирани в Изповедта на Шлейтхайм. Групата е основана през 1527 г. Вярата, която е най-силно изразена сред анабаптистите, е, че вярващите трябва да се кръщават само след изповядване на вярата си в Исус Христос. През годините, в които са включени, има няколко потомци на анабаптистите; амишите, менонитите и хутеритите. Братята Шварценау, Апостолската християнска църква и Брудерхоф са по-късни разработки на първоначалната група анабаптисти.

Анабаптистите отхвърлят носенето на сватбени халки, изричането на оброци и участието в държавното управление. Те се придържат към буквалното тълкуване на Проповедта на планината и кредобаптизъм, откъдето е получено и името анабаптизъм, защото кредобаптизмът е обявен за ерес от всички по-важни християнски деноминации.

В резултат на това анабаптистите са жестоко преследвани през XVI и XVII век от римските католици и протестантите.


Томас Мюнцер - основател на Анабаптизма



 

 

 

 

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар