събота, 12 септември 2020 г.

Никола Бенин. Уорън Бъфет - "Оракула от Омаха"

 Никола Бенин





Съвети за инвестирането и за живота

Мислете дългосрочно

Ако планирате да инвестирате в акции на отделни компании, не базирайте избора си върху тези, които в момента се представят добре, а мислете за дългосрочния им бизнес и перспективи. "Никой не си купува ферма с мисъл дали ще вали догодина, а защото смята, че е добра инвестиция за следващите 10 или 20 години", казва Бъфет пред CNBC през 2018 г. Бъфет винаги е инвестирал дългосрочно. Той купува компанията за захарни изделия See's Candies през 1972 г. с дългогодишния си бизнес партньор Чарли Мънгър и влага над 1 млрд. долара в акции на Coca-Cola през 1988 г. И двете компании му се отплатиха добре и той държи дялове в тях и до днес. "Изградете портфолио от компании, чиято средна печалба се движи нагоре през годините, което ще доведе и до ръст на пазарната стойност на портфолиото. Ако не желаете да притежавате дадена акция за 10 години, не си мислете да я държите и за 10 минути", заяви Бъфет в писмо до акционерите на компанията му Berkshire Hathaway през 1996 г.

 Купувайте индексни фондове

При инвестирането на фондовата борса никога няма гарантирани печалби. Но Бъфет от години говори постоянно как влагането на парите в индексни фондове е надежден начин да се възползвате от повишението на пазара, докато в същото време хеджирате срещу рисковете. Магнатът ги препоръчва най-вече като средство за повишаване на пенсионните спестявания. "През определено време купувайте евтин S&P 500 индексен фонд. За мен това е най-разумното решение", заяви Бъфет преди три години.

Индексните фондове наистина са разумна инвестиция по две основни причини: не са скъпи и не зависят от успеха на една компания.

"Трикът не е да избереш правилната компания, а да купиш всички големи компании през S&P 500 и да го правиш постоянно", казва Бъфет.

5. Инвестирай в себе си

"При всички положения най-добрата ви инвестиция е у вас самите", заяви Бъфет пред Yahoo Finance през 2019 г.

Първо, научете се да комуникирате по-добре писмено и в разговор. "Шлифоването на това умение може да увеличи стойността ви с най-малко 50%", обяви инвеститорът във Facebook през 2018 г.

Второ, грижете се за тялото и ума си, особено на млада възраст. "Ако ви дам кола и тя е единственият автомобил, който ще притежавате до края на дните си, ще се грижите за нея както никога. Начаса ще поправяте всяка драскотина, ще четете упътването, ще имате гараж и т.н.", казва той.

"Имате точно един ум и тяло на този свят, не може да започнете да се грижите за тях, когато станете на 50. Дотогава те ще са хванали ръжда.

6. Помнете, че парите не са всичко

От години Бъфет е в челото по лично състояние, но той не използва богатството като мерител за успех. За него най-важното е най-близките ти да те обичат.

"Получаването на безусловна любов е един от най-големите подаръци", казва милиардерът пред MBA студенти през 2008 г.

"Най-невероятното нещо за любовта е, че не можеш да се отървеш от нея. Ако опиташ да я дариш, ти се връща два пъти повече. Но ако се опитваш да я задържиш, тя изчезва. Необикновена ситуация, при която хората, които напълно я отблъскват, я получават обратно десетократно."

Цитати

Само при отлив откриваш кой е плувал гол.

Пазете се от спецове с формули.

Просто се опитваме да сме страхливи, когато други са лакоми, и да сме лакоми, когато други са страхливи.

Цената е онова, което плащаш. Стойността е онова, което получаваш.

Някой днес седи на сянка, защото преди много време друг е засадил дърво.

Рискът идва, когато не знаеш какво правиш.

Няма нужда да си ракетен инженер. Инвестирането не е игра, при която човекът с IQ 160 побеждава този със IQ 130.

Уолстрийт е единственото място, където хората идват с Rolls Royce, за да получат съвет от онези, дошли с метрото.

Вярвам, че трябва да дам на децата си достатъчно, за да могат да правят каквото поискат, но не толкова, че да не правят нищо.

Ако си от най-късметлийския 1% от човечеството, си длъжен към останалите да мислиш за другите 99%.

Не можеш да сключиш добра сделка с лош човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар