сряда, 9 септември 2020 г.

Никола Бенин. In Memoriam: На 85 г. почина сър Роналд Харууд

Никола Бенин


Харууд е носител на „Оска“ за сценария на „Пианистът“ на режисьора Роман Полански. В същата категория е номиниран още за „The Dresser“ (1983) на Питър Йейтс и „Скафандарът и пеперудата“ (2007) на Джулиан Шнабел. Смятан е за един от най-добрите следвоенни драматурзи на Великобритания – две от пиесите му – „The Dresser“ и „Квартет“, са адаптирани за големия екран. Автор е още на сценариите на „Австралия“ на Баз Лурман с участието на Никол Кидман и Хю Джакман, „Да бъдеш Джулия“ с Анет Бенинг и Джеръми Айрънс, „Любов по време на холера“, а с Полански е работил още по адаптацията му на „Оливър Туист“.

Поставяни са още пиесите му „Да пиеш чай със Сталин“, „Иванов“, „Taking Sides“ и др.

Роналд Харууд има редица признания за творчеството си – през 2010 г. е посветен в рицарство от кралицата по време на празненството за рождения ѝ ден, две години по-рано става носител на „Бафта“ за „Скафандарът и пеперудата“. Харууд е бил председател на Кралското литературно общество от 2001 до 2004 г., до 2005 г. е президент на Кралския литературен фонд, рицар е на френския Орден за изкуство и литература.

На 2 ноември 2007 г. Роналд Харууд беше удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. То му беше връчено от Ректора проф. д-р Станислав Семерджиев на тържествено заседание в аулата на академията. Деканът на факултет „Сценични изкуства“ проф. Снежина Танковска представи почетния гост. Роналд Харууд е роден в Кейптаун, Южна Африка през 1934 г. През 1951 г. семейството му се премества в Англия. Тук той завършва Кралската академия за драматични изкуства и остава да живее и работи в Лондон.
От 1953 до 1958 г. Харууд е личен гардеробиер на Сър Доналд Уолфит, директор на Кралската Шекспирова компания. За този период от живота си той разказва по-късно в номинирания за „Оскар“ филм по негов сценарий „Гардеробиерът“ (1983, реж. Питър Йейтс) по едноименната му пиеса. От 60-те години на ХХ век до днес Роналд Харууд е автор на десетки пиеси и сценарии, както и редактор на престижната Театрална книга на издателство „Фабър“. Той е и автор и водещ на популярните серии на ВВС-2 по история на световния театър „Целият свят е сцена“.
От 1974 г. Харууд е член на Кралското литературно общество, а от 2001 до 2004 г. е и негов председател. От 1989 до 1993 г. е председател на английския ПЕН клуб. От 2005 г. е президент на Кралския фонд за литература. Удостоен е със званието „Кавалер на Националния Орден“ за изкуство и литература (1996), както и със званието „Командир на Ордена на Британската империя“ (1999). От 2002 г. е Доктор хонорис кауза на университета в Кил, Германия, а от 2003 - почетен член на Сръбската академия за наука и изкуство.
Сред пиесите му най-популярни са: „Гардеробиерът“ („The Dresser“) - номинирана за наградата „Тони“ „Сред лъвовете“ („After the Lions“) - биографична пиеса за Сара Бернар „Квартет“ („Quartet“) - номинирана за наградата „Лорънс Оливие“ „Превращението на Малер“ („Mahler’s Conversion“) „Удобният“ („Handyman“) „Да вземеш страна“ („Taking Sides“) Филмографията му включва повече от 30 филма, сред които: „Версията Браунинг“ (1994, „The Browining Version“), реж. Майк Фигис, с Албърт Фини, Грета Скаки, Матю Модайн - номиниран за наградата на Британската филмова академия „Да вземеш страна“ (2001, „Taking Sides“), реж. Ищван Сабо - биографичен филм за трагичната съдба на диригента Фуртвенглер - номиниран за Европейската награда ФЕЛИКС „Пианистът“ (2002, „The Pianist“), реж. Роман Полански, с Ейдриън Броуди - удостоен с три награди „Оскар“ - за сценарий, за режисура и за най-добър актьор, и четири номинации - за операторство, монтаж, сценография и най-добър филм, както и с наградата „Златната палма“ от фестивала в Кан „Да бъдеш Джулия“ (2004, „Beeng Julia“ ), реж. Ищван Сабо, с Анет Бенинг и Джеръми Айрънс - с номинация за „Оскар“ През 70-те години на ХХ век в България е много популярен неговият филм „Очевидецът“ с детето-звезда Марк Лестър, а през 80-те българската публика се радва на удоволствието от поредицата „Разкази с неочакван край“, в която Роналд Харууд е автор на 12 от епизодите. Само след броени дни предстои премиерата на най-новия филм по сценарий на Роналд Харууд „Любов по време на холера“ на режисьора Майк Нюъл, с Хавиер Бардем в главната роля.
В благодарствената си реч при получаването на званието „Доктор хонорис кауза“ Роналд Харууд се обърна към Ректора на НАТФИЗ и към академичната общност с думите „Уважаеми колеги, дами и господа, не съм сигурен дали ще мога да изразя цялата си благодарност за честта, която ми оказвате. Сигурен съм обаче, че ще пазя тази диплома като една от най-скъпите си ценности през целия си живот!“

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар