петък, 12 февруари 2021 г.

Йонко Вапцаров

 Никола Бенин


Йонко Вапцаров се включва във ВМОРО през 1896 година. Става секретар на банския революционен комитет. Участва в аферата „Мис Стоун“. През 1902 година става войвода на чета в родния си край. След Илинденско-Преображенското въстание е арестуван и лежи в затвор в Солун. След Младотурската революция в 1908 година е освободен.
По време на Балканската война е войвода на чета на Македоно-одринското опълчение. Освобождава Банско, Мехомия и Кавала. По-късно Вапцаров служи в Нестроевата рота на 13 кукушка дружина. Веднага след освобождението на родния си край става околийски началник на Разложка околия.
След Първата световна война Вапцаров участва във въстановяването на ВМРО. През 1921 година е избран за помощник кмет на Банско. При разцеплението на ВМРО е на страната на десницата, но след убийството на Александър Протогеров през 1928 година влиза в конфликт с Иван Михайлов и през пролетта на 1929 година михайловисти правят опит за убийството на Вапцаров, който след това се установява в Ню Йорк при роднини. Завръща се в България през 1930, а през 1933 година е отвлечен от михайловистка чета, но е освободен след Деветнадесетомайския преврат от 1934 година.
Почива на 21 януари 1939 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар