сряда, 3 февруари 2021 г.

Подкрепата на нови фирми от ЕС (Supporting new EU businesses could protect over 3.5M jobs )

 Никола Бенин


Прекъсването на новия бизнес, причинено от пандемията на коронавируса, ще има голямо и трайно въздействие върху растежа на работните места в ЕС.

Политиките за подпомагане на младите фирми да оцелеят и да подпомогнат създаването на нов бизнес биха могли да смекчат тези въздействия, като защитят над 3,5 милиона работни места, които иначе може да не бъдат създадени през следващите десет години.

Стартиращите предприятия са ключови за създаването на нови работни места, така че липсата на стартираща дейност може да доведе до значителна загуба на съвкупна заетост. Във всички страни от ЕС новите фирми (предприятия под шест години) представляват 36% от ръста на заетостта между 2013 и 2017 г.

„Нетното създаване на работни места“ (броят на създадените нови работни места спрямо загубените работни места) е най-висок при фирми на възраст под една година. Средно делът на работната сила, заета в новосъздадени предприятия, варира от 0,8% в Белгия до 4,6% в Унгария.

Нетно създаване на работни места по твърда възраст (Източник: JRC, Евростат, набор от данни за бизнес демография, 2020 г.)

Нетно създаване на работни места по твърда възраст (Източник: JRC, Евростат, набор от данни за бизнес демография, 2020 г.)

Сценариите за възстановяване, при които броят на фирмите, влизащи в икономиката, бързо се увеличава през 2021 г., значително подобряват перспективите във всяка държава: възстановяването е по-бързо и общата загуба на работни места е по-ниска.

Съвкупна заетост в бенчмарк сценария срещу възвръщаемостта в броя на стартиращите сценарии - пример за ES

Обща заетост в бенчмарковия сценарий спрямо възвръщаемостта в броя на стартиращите предприятия - пример за Испания (Източник: JRC, калкулатор за стартиране на ЕС, Испания, 2020)

Изчисляване на въздействието между държавите и секторите

 Потенциалната кумулативна загуба на работа варира от 59 000 (в Естония) до 1 186 000 (в Италия) за периода 2020-2030.

Според анализите пандемията вероятно ще засегне най-силно сектора на услугите (туризъм, хотелиерство, транспорт), където стартиращите и новите фирми са важни създатели на работни места.

Анализ на сценарии за заетост и трите граници на стартираща дейност: примерът на Белгия.

Анализ на сценарии за заетост и трите граници на стартираща дейност: примерът на Белгия. Размерът на първоначалното въздействие и възвръщаемост може да се коригира по отношение на дължината и величината, генерирайки прогноза за произтичащото въздействие върху общата заетост до 2030 г. (Източник: Стартов калкулатор на ЕС, Белгия, 2020 г.)

Действия на ЕС в подкрепа на стартиращи предприятия и насърчаване на иновациите

Непосредственият икономически срив, причинен от пандемията на коронавируса, е огромно предизвикателство за ЕС и света като цяло. Независимо от това, средносрочните ефекти върху съвкупната заетост могат да бъдат значително смекчени чрез политики, насочени към подкрепа на младите фирми и стимулиране на създаването на нови.

Страните и регионите прилагат широк спектър от национални и регионални политики, за да предоставят тази подкрепа.

ЕС стартира поредица от насоки и инструменти в тази област. Примерите включват InvestEU , който мобилизира частни инвестиции за финансиране на нововъзникващи фирми и Европейския съвет за иновации , който обединява възможности за финансиране на най-талантливите иноватори и помага на техните компании да се разширят и разширят отвъд европейските граници.

Конкретните политики включват достъп до финансиране, програми за обучение, мрежови възможности и подкрепа за представяне на нови, иновативни идеи на пазара. Чрез подпомагане на стартиращи предприятия, политики като тези са от ключово значение за по-бързото възстановяване от пандемичното разстройство и много по-положителните перспективи за работни места и икономика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар