неделя, 14 февруари 2021 г.

Иван Мърквичка "Момиче от Банско"

 Публикувал: Никола Бенин

Иван Мъквичка посещава Банско през 1927 г. и отсяда в големия хан на Георги Хаджитодоров, с ресторант на първия етаж. Сградата отвън е била обвита с лозници; вътре стените били украсени със стенописи, а таваните - дърворезбовани. Големият художник забелязал красивата 16-17-годишна Марушка - твърде свенливо момиче. Той поискал разрешение от бащата-ханджия да й направи портрет. Така е създаден един от поредните шедьоври на Мърквичка.

Марушка е баба на Мария Цакова. Познавах много добре баба Марушка Цакова. Мама й казваше тета Марушка.

Художникът обикаля Македония, не само за да търси сюжети за нови творби, а защото в тази земя го вика духът на сина му поручик Иван Иванов Мърквичка. Роден в Пловдив, завършил Пражката политехника, защитил докторат в Прага, той работи в областта на индустриалната химия. Създава базата на Земеделското училище в Садово, Пловдивско.
Когато през 1912 г. започва Балканската война за освобождение на Македония и Одринска Тракия, д-р Иван Мърквичка - младши се включва като доброволец. А през Първата световна война е офицер в Българската армия на Македонския фронт. На 17 август 1916 г. 32-годишният поручик загива в сражение по време на Чеганската операция в Нидже планина. Погребан е в църковния двор в с. Градешница (РС Македония).
След героичната смърт на Иван Мърквичка - младши бащата подарява на Природонаучния музей в София голяма част от хербария на сина си, както и голям портрет във военна униформа и държащ в ръката си нареченото на негово име растение viola mrkvickata.

От "македонската" колекция на художника са и "Мома от Радибуш, Македония", "Македонска българка от Скопска Черна гора", "Българка от Смилево", "Майка Македония", "Три сестри - Мизия,Тракия, Македония"... През 1920 г. послучай 70-годишния юбилей на Иван Вазов, Иван Мърквичка му подарява картината "Македония".

Благадаря на Мария Цакова за предоставената информация!





Няма коментари:

Публикуване на коментар