петък, 12 февруари 2021 г.

"БЯЛА КНИГА за езиковия спор между България и Република Северна Македония"

Никола Бенин


В издателство "Орбел" излезе от печат "БЯЛА КНИГА за езиковия спор между България и Република Северна Македония". Книгата е отпечатана със спомоществователството на г-н Иван Тодоров.

В авторския екип, ръководен от доцент д-р Спас Ташев от Българска академия на науките, участват Владо Тренески, Деян Танчовски и Илия Стояновски от РС Македония, Ерлин Аго от Албания, Иван Николов от Сърбия, Методий Иванов и Румен Сребранов от България.
Рецензенти са проф. д-р Ана Кочева и доц. д-р Лиляна Василева.
В първата глава се разглежда развитието на българския език през Първото българско царство (681 - 1018), по време на византийското владичество (1018 - 1185) и през Второто българско царство (1185 - 1396), както и състоянието на българския език по време османското владичество. Акцентирано е на развитието на езика през Възраждането и на кодификацията му чрез участие на представители, носители на различни народни говори.
Читателите ще се запознаят и с унищожителната роля на македонизма върху българското възрожденско културно-историческо наследство.
Във втора глава се разглежда кодификацията на "македонския" език, както и правописната реформа в България през 1945 г., с която Българската комунистическа партия нанася непоправим удар върху писменото единство на българските говори. Авторите ни запознават подробно с работата на езиковите комисии в Скопие и със съдбата на несъгласните във Вардарска Македония с кодификацията, както и със съпротивата и отхвърлянето на скопската писмена норма в Беломорска и Пиринска Македония и в Албания след 1948 г.
В трета глава са показани примери от актуалните към 2020 г. учебници в РС Македония за натрапване на лъжата за историческия континуитет на "македонския" език. Направени са съпоставки на лъжливите твърдения и фалшификациите с оригиналите.
В четвърта глава се разлежда днешната езикова ситуация в РС Македония.















Няма коментари:

Публикуване на коментар