петък, 12 февруари 2021 г.

През 1962 г. "цар" Симеон II спира българската емисия за Македония в Радио Мадрид

 Публикувал: Никола Бенин






Чрез влиятелния в Испания българин Тодор Диманов през 1961 г. ВМРО, начело с Иван Михайлов, успява да създаде своя емисия за Македония по Радио Мадрид. Тъй като българите в Македония са заплашени, както никога до този момент, от безмилостна асимилация и денационализация, борбата за запазване на народността стои на първо място пред ВМРО. Особено тежко е положението във Вардарска Македония, където се прокламира създаване на нова "македонска" народност...
В края на 1961 г. вождът на ВМРО изпраща своя личен сътрудник Борислав Иванов за ръководител на емисията и Методи Димов, емигрант от Белгия, родом от Битоля. Първият представя текстовете на литературен български език, а вторият - на битолски диалект.
Първата радиоемисия е излъчена на 1 декември 1961 г., като сигнал на радиопредаването е маршът на македонските революционери.
По Радио Мадрид има и друго предаване на български език под патронажа на "цар" Симеон II. Тя се ръководи от Коста Георгиев, бивш говорител по Радио Белград, работил за Титовата пропаганда...
Появата на радиоемисията за Македония силно разгневило "царя" и той поискал намесата на испанското правителство за спирането на предаването с парадоксалното становище, че "Македонската емисия ще има благотворни за комунистите отражения, т.е. ще бъде от полза на комунистическата политика и ще укрепи тяхната позиция".
На 5 февруари 1962 г. емисията е спряна... поради "структурни промени" в Радио Мадрид...
По този повод, в писмо до Борислав Иванов, Иван Михайлов пише: "...лично Симеон е започнал да прави постъпки за спиране на емисията"; "емисията ни бе спряна за угода на "българския" цар Симеон и на приятелите му в Белград, а и на комунистите в София."
В мемоарната си книга "Свободата има своята цена" Борислав Иванов, във връзка със случая, пояснява: "Сега разбирам защо в миналото македонското движение е третирало някои българи наравно с тези, които са държали Македония под робство".

Чрез любезното съдействие на Цанко Серафимов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар