събота, 20 февруари 2021 г.

Международна година на творческата икономика за устойчиво развитие 2021 (International Year of Creative Economy for Sustainable Development 2021)

 Никола Бенин


Програмата включва различни събития по света, координирани от UNCTAD и партньори, включително 2-рата световна конференция по творческа икономика, проведена в Индонезия през май.

През 2019 г. на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН 2021 г. е обявена за  Международна година на творческата икономика за устойчиво развитие . Индонезия беше основният спонсор на предложението, което беше представено от глобална група държави, включително Австралия, Китай, Индия, Индонезия, Монголия, Филипини и Тайланд.

Предложението признава необходимостта от насърчаване на устойчив и приобщаващ икономически растеж, насърчаване на иновациите и предоставяне на възможности, ползи и овластяване за всички и зачитане на всички човешки права. 

То също така идентифицира продължаващата необходимост от подкрепа на развиващите се страни и страни с икономики в преход при диверсификация на производството и износа, включително в нови области на устойчив растеж, включително творчески индустрии.

То насърчава всички да наблюдават годината в съответствие с националните приоритети за повишаване на осведомеността, насърчаване на сътрудничеството и работата в мрежа, насърчаване на споделянето на най-добри практики и опит, подобряване на капацитета на човешките ресурси, насърчаване на благоприятна среда на всички нива, както и справяне с предизвикателствата на креативната икономика .

Няма коментари:

Публикуване на коментар