вторник, 2 февруари 2021 г.

Никола Бенин "От жътва до жътва". Бит и историчност в трилогията "Жътва" от Константин Петканов

 


Бенин, Н. От жътва до жътва. Бит и историчност в трилогията „Жътва” от Константин Петканов. Русе: Парнас, 2020, с. 231. ISBN 978-954-8483-64-3.

Изследването е съсредоточено върху слабо проучени творби на Константин Петканов, в които са откроени ключови аспекти по отношение на неговите творчески търсения. Това са трите романа „Старото време“, „Хайдути“ и „Вятър ечи“ с техните синхронно-диахронни процесуални исторически наративи, превръщащи трилогията „Жътва“ в семейна хроника и сага – един така „екзотичен“ жанр за родната ни литературна традиция.

В книгата е изяснен също един от ключовите проблеми в българския роман – преходът от бит към история или иначе казано, превръщането на родовия човек в човек на народа. Така осмислянето на триадата род – народ – родина дава големи възможности да разберем миналото, както и драматичното случване в българския свят. Нейното интерпретиране отвежда към тълкуването на образа на българина от Одринска Тракия с неговите мисловни нагласи, традиционни ценности и светоусещане. Тя задава посоки за съсредоточаване върху обяснението на борбите и стремленията му, върху идеите за оцеляване в условията на потисничество. С други думи, проследява се как текстът на трилогията „Жътва“ представя бита и битието на човека в реалистичен, но и в символно-архетипен порядък; как моделира образа на човекът-жътвар на нивата и на полето на историята.

В тази връзка особено интересно е вместването на Петканов в проектите на националната и регионалната митология на българската литература: Димитър Талев с романите си разгръща мита Македония, Йордан Йовков, Дора Габе, Ивайло Петров и др. дострояват мита Златна Добруджа, а Константин Петканов сътворява мита Одринска Тракия.

В обсега на вниманието попада и творецът Константин Петканов, който се оказва в центъра на водовъртежа на културно-политическите процеси в 30-те и 40-те години на миналия век. Известни са контактите му с такива големи фигури на времето като Илия Бешков, Никола Петков, Димитър Гичев и др. Петканов непрекъснато говори за Бог, за хуманизъм, за свобода, за плурализъм. Неговият профил на хуманист и пацифист се очертава чрез откритите му и смели прояви на инакомислие, в противовес на политическата власт, въплътени в романа „Морава звезда кървава“.

◊ ЗА АВТОРА

Никола Бенин е преподавател по Нова българска литератураАнтична и западноевропейска литература и Литература за деца и юноши в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Автор е на книгите „Българска литература. Критически прочити. Т.I“ (2012), „Българска литература. Критически прочити. Т.II“ (2015), „Литература за деца и юноши. Класика и модерност. Т. I“ (в съавторство с Илияна Бенина) (2015), „Франсоа Бонивар – затворникът от Шильон и „Шильонският затворник“ от Джордж Байрон“ (в съавторство с Илияна Бенина) (2016),  „Литература за деца и юноши. Класика и модерност. Т. II“ (в съавторство с Илияна Бенина) (2019)

 




Няма коментари:

Публикуване на коментар