понеделник, 12 октомври 2020 г.

Никола Бенин. Вирусът, причиняващ COVID-19, може да оцелее 28 дни на повърхността

 Никола Бенин


От момента, в който изключите сутрешната си аларма, до момента, в който легнете върху възглавницата, животът ви е пълен с повърхности. Прекарване на пръст през телефона, отваряне на врати, въвеждане на вашия ПИН...

Но SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, вероятно ще промени начина, по който всички мислим и взаимодействаме с повърхностите.

Въздействие на температурата върху вируса

При 20 ° C вирусът беше изключително здрав. Успяхме да възстановим инфекциозния материал след 28 дни от гладките (непорести) повърхности. Това са банкноти, предмети от неръждаема стомана, стъкло, винил и хартия и полимер.

Продължителността на времето, през което инфекциозният вирус успя да оцелее върху порестия материал (памучен плат), беше много по-кратка. На плат не успяхме да открием жизнеспособен вирус през последните 14 дни.

При 30 ° C инфекциозният вирус не оцелява повече от седем дни върху неръждаема стомана, пари (полимерни банкноти) и стъкло. На винил и памучен плат обаче инфекциозният материал не се открива след три дни.

При 40 ° С вирусът се инактивира много по-бързо. Инфекциозният SARS-CoV-2 се открива за по-малко от 16 часа при памучен плат. Докато е върху стъкло, хартия и полимерни нотки и неръждаема стомана, той се открива до 24 часа и 48 часа за винил.







Няма коментари:

Публикуване на коментар