вторник, 13 октомври 2020 г.

Никола Бенин. Нова бариера срещу наводнения във Венеция успя за първи път да спаси града от навлизане на водата в града

 Никола Бенин


  • Инженерите бяха обещали, че „Моузе“ ще работи, но скептиците се усъмниха дали системата ще отговаря на задачите.
  • Миналия ноември най-тежките наводнения от повече от 50 години оставиха площад „Сан Марко“ потопен под метър вода.

Дълго отлаганата бариера срещу наводнения за първи път успешно защити Венеция от прилив, донесе облекчение и усмивки в града на лагуната след години на повтарящи се заливания.

„Днес всичко е сухо. Спряхме морето “, каза кметът на града Луиджи Бругнаро пред репортери, след като вдигна чаша в тържество с някои от инженерите и служителите, отговорни за многомилиардния европроект, известен като Моузе.

„Тук се случиха много лоши неща, но сега се случи нещо прекрасно“, каза той.

Мрежата от 78 ярко жълти бариери, които пазят входа на нежната венецианска лагуна, се вдигна от морското дъно, когато приливът, задвижван от силни ветрове и дъжд, започна да се изкачва.

Градските власти прогнозираха прилив от 130 см (4.27 фута), доста под опустошителния прилив от 187 см, който порази Венеция миналия ноември, но достатъчно, за да остави ниско разположените райони дълбоко под водата.

Очаквайки най-лошото, работниците бяха издигнали повдигнати пътеки в особено уязвими места, включително често препълнения площад „Сан Марко“. В крайна сметка приливът възлиза само на 70 см, оставяйки площадите и пътеките на града невредими.

„Днес е важен ден, исторически ден, защото досега трябваше да сме пълни с вода и вместо това сме сухи“, каза Масимо Миланезе, управител на кафе Lavena на площад „Сан Марко“.



Няма коментари:

Публикуване на коментар