събота, 10 октомври 2020 г.

Никола Бенин. Симтомите на депресията

 Никола Бенин


Депресията е заболяване, което включва не само ума или мозъка, но и цялото тяло, отразявайки се на начина, по който човек яде, спи, възприема себе си и мисли за нещата. Тя не е преходно, нормално състояние на ума, нито е знак на лична слабост, или състояние, при което някой може да се “вземе в ръце”. Не зависи от самия човек да реши да „се успокои“ и да се оправи.

Депресията идва с някой от следните симптоми (или комбинация): постоянно чувство на тъга, тревожност, празнота, загуба на интерес към обичайни дейности, необичайна умора, загуба или наддаване на тегло, чувство на вина, безполезност, безсъние или пък прекомерен сън, затруднена концентрация, раздразнителност, физически проблеми и в най-тежките прояви – мисли за самоубийство или самонараняване.

Най-важното, което всеки човек в депресия трябва да знае е, че няма нужда да се срамува от състоянието си, както и че има лечение. Важното е да регистрирате проблема и да си признаете, че имате нужда от помощ и подкрепа – както от семейство и приятели, така и от самите себе си. Не се съдете строго, не се обвинявайте за щяло и нещяло и най-вече – потърсете информация за начините да повлияeте симптомите на депресията и да се почувствате по-добре.




Няма коментари:

Публикуване на коментар