петък, 9 октомври 2020 г.

Никола Бенин. Модернизъм онлайн Националната опера на Гърция

 Никола Бенин


В амфитеатъра и на покрива на Френския институт мецосопранът Маргарита Сигенитоту пее Монолога на Димитрис Драгатакис и Петте песни в поезия от Константинос Кавафи от Аргирис Кунадис, докато баритонът Тасис Христогианопулос изпълнява произведението на Ми.

Музика : Принадлежащи към същото поколение, Димитрис Драгатакис (1914-2001), Аргирис Кунадис (1924-2011) и Михалис Адамис (1929-2013), бяха трима от най-важните представители на гръцкия музикален модернизъм.
Драгатакис, който всъщност е участвал дълги години в оркестъра на Националната опера, чрез съвременна писменост поддържа връзката си с гръцки елементи като епирска песен, но също така и с принципите на древната драма, отхвърляйки всякакво понятие за фолклор. Той композира Монолога бр. 1 за глас през 1979 г., последван от произведения със същото заглавие за виолончело (2000), за цигулка (2001) и за пиано (2001). Характеристики, в Монолог бр. 1 сюрреалистичният текст на самия композитор се движи между малките букви и поетичния дискурс.
Роден в Истанбул, Кунадис учи в Атина, а след това във Фрайбург, Германия, където задълбочено се занимава с додекаедър, сериал и алеаторна музика. Той се занимава доста с вокална музика - композира опери и композира поезия. Петте стихотворения на Кавафи са музицирани през 1961 г.
След следването си в Атина, Адамис учи електронна музика и византийска музикална палеография в Бостън. Произведението „Жена, заобиколена от слънцето“ в оригиналната му форма за мецосопран, пиано и незадължителен гонг е завършено през 1998 г., последвано от версия за октавен смесен хор (2005).

Архитектура : Новата сграда на Френския институт в Атина е издигната през трите години 1973-1976 г. по проекти на архитект Стенис Молфесис, възпитаник на École des Beaux-Arts в Париж. Счита се за един от най-забележителните изрази на международния брутален кодекс. Триетажната сграда се различава значително от стария френски институт, но и от застроената му среда. Състои се от приземен етаж, два етажа и вграден под. В приземния етаж се помещава амфитеатър с 400 места.



Няма коментари:

Публикуване на коментар