събота, 10 октомври 2020 г.

Никола Бенин. Депресия във време на „апатично ежедневие“ и затваряне вкъщи

 Никола Бенин


Децата все по-често ще учат дистанционно, а това означава само едно – много хора в домашна обстановка, които трябва да бъдат на работна или учебна вълна. И така се оказва, че промените в рутината и режима, който сме имали досега, са все предпоставки за развитие на тревожност, безсъние и дори апатия.

Добавяме и това, че навлизаме в сезон с по-малко слънчеви дни, което пък допринася за липсата на настроение, и ето ви готова рецепта за изпадане в депресия. Дългосрочна ситуация, в която си седим повече вкъщи, нямаме лично пространство и време за себе си, може да доведе до развитието на тревожност, негативни мисли, чувство на тъга и безпокойство. Разбира се, всеки човек има моменти, в които не се чувства много щастлив или весел, но когато минете от „забързано ежедневие“ в „апатично ежедневие“, е редно да си обърнете внимание и да опитате да стигнете  до същината на проблема.

Като начало, дайте си откровен отговор кое е онова, което ви тревожи – промяната на режима ли е, или пък неясното бъдеще, липсата на лично време и пространство, битови неуредици или нещо друго. Винаги е добра идея да подходите разумно към това, което ви дразни, нервира или провокира у вас тревожност. Ако е ситуация от работен характер – опитайте се да я разясните с колегите си. Ако е проблем вкъщи – говорете със семейството си. Понякога именно липсата на общуване поражда проблеми и се оказва, че решението е просто в един нормален разговор.



Няма коментари:

Публикуване на коментар