събота, 10 октомври 2020 г.

Никола Бенин. Допълнителни 11,5 милиона евро за дигитални умения и работни места в изменената програма за свързване на Европа на телекомуникационния фонд

 Никола Бенин


Европейската комисия прие изменената работна програма за телекомуникации на Механизма за свързване на Европа (CEF) за периода 2019-2020 г. Той ще продължи да подкрепя развитието на Европейската платформа за цифрови умения и работни места и националните коалиции, както и нови възможности за обучение по изкуствен интелект.

Механизмът за свързване на Европа Телеком поддържа инфраструктури за цифрови услуги, които ще помогнат за преодоляване на разликата в цифровите умения в Европа. В изменената работна програма за 2019-2020 г. CEF Telecom представи ново действие за разработване на възможности за обучение и свързаната покана за представяне на предложения вече е отворена за кандидатстване. Общо изменената работна програма за 2019-2020 г. отпуска допълнителни 11,5 милиона евро за действия в областта на цифровите умения и работни места.

Нови възможности за обучение

Недостигът на експерти с напреднали цифрови умения, по-специално в областта на изкуствения интелект (AI), може да забави икономическия растеж в Европа и да повлияе на конкурентоспособността. В координирания план за изкуствения интелект държавите-членки и Комисията признаха необходимостта от обучение на повече хора, които могат да дадат възможност за внедряване на ИИ в цялата икономика.

Като последващо действие CEF Telecom ще подкрепи разработването и предоставянето на магистърски програми по изкуствен интелект . След това елементи от тези курсове ще бъдат достъпни онлайн на платформата за цифрови умения и работни места . Тази покана е отворена за консорциуми от висши учебни заведения, заедно с центрове за върхови постижения и съответните партньори в бранша. Общият бюджет е 6,5 милиона евро за две магистърски програми, а крайният срок за подаване на документи е 12 май 2020 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар