събота, 31 октомври 2020 г.

Никола Бенин. Програма на Сити Марк Арт Център за месец ноември 2020

 

01 ноември 2020 г., 17:00 ч. и 19:00 ч

"Мистерията на българските гласове"
Скъпи приятели,

Във връзка с противоепидемичните изисквания и наложените ограничения за броя зрители вместо обявения един концерт на хора "Мистерията на българските гласове" в Деня на будителите, 1 ноември, ще се състоят два концерта на прочутия по целия свят състав - от 17:00 и от 19:00 часа.

Зрителите, закупили билети онлайн от Сити Марк Арт Център и от системата на Ивентим, ще посетят концерта от 17:00 ч. Останалите, закупили билети на каса, ще гледат концерта от 19:00 ч. Повече подробности - от Сити Марк Арт Център и от Ивентим.

Извиняваме се за причиненото неудобство и ви очакваме с нетърпение на първия за тази година у нас концерт на "Мистерията на българските гласове.
 
 
03 ноември 2020 г., 19:00 ч.
 
"По време на войната"
 
Испанска галавечер с премиера на филма „По време на войната". Представяне на творчеството на Мигел де Унамуно с участието на философа Хосе Фернандо Алварес Паласиос и проф. Лазар Копринаров.

По време на войната (Испания, Аржентина 2019), While at War (оригинално заглавие: Mientras Dure la Guerra), 107 мин.
Жанр: политическа драма

Режисьор: Алехандро Аменабар
Сценаристи: Алехандро Аменабар, Алехандро Ернандес

В ролите: Кара Елехалде, Едуард Фернандес, Санти Прего, Тито Валверде, Луис Бермехо, Аиноа Сантамария, Мирея Рей, Натали Поса

Език: испански, английски, немски
Субтитри: български

Награди и номинации: 12 награди и 40 номинации

Саламанка, Испания, 1936 г. Известният писател Мигел де Унамуно подкрепя военния бунт с надеждата, че той ще помогне за преодоляването на хаоса в страната. Междувременно генерал Франко присъединява войските си към бунтовниците с тайната цел да спечели войната. Но конфликтът става кървав и някои от колегите на писателя са затворени...
 
 
04 ноември 2020 г., 19:30 ч.
 
"Едно малко радио"

(Заглавието е по едноименната песен на д-р Стефан Москов, изпълнена от квартет „До ре ми фа" през 1965 г.)

Сценарий Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов
Използвани са текстове на Федерико Фелини, Марчело Мастрояни, Юри Олеша, Андрей Платонов, Аксел Мунте, Артур Лундквист, Емил Чоран и Е. Л. Доктороу.
 
Режисьор Теди Москов
Асистент режисьор Борислав Стоилов
Визуална концепция Теди Москов (по Алберто Джакомети)
Костюми Свила Величкова
Музикална картина Антони Дончев

След като не се игра няколко години, „Едно малко радио" се завръща на сцената. Този път в Сити Марк Арт Център. Вие, които обичахте представлението и го гледахте по няколко пъти, елате пак!
 
За тези които на са го гледали, ето „насочващото" мнение на Румен Леонидов за него:

„Час и половина сама жена на сцената? Без антракт? И нито един зрител да не заспи? Не може! Но може. Деветдесет минути смях, смях до сълзи, смях през сълзи, сълзи без смях, фантастична пантомима, гротески и гегове, пищни пародии, дивни джаз вариации, импровизации, тиха тъга, сиромашки смях, виртуозни мизансцени, парадоксални обрати, мимолетно замлъкване, продължителна тишина, пак взрив от аплодисменти, горчив и сладък словесен мед, масово удивление, влага в очите, щастливи лица, замаяни от възторг озарени зрители, комедия без кича на комиците, без тъпотии и тъпни, без простотии и плоскотии, нон стоп летене из сцената, тика-такащо танцуване, пластични пламъци, разковаващи скечове, невъзможни режисьорски находки, драматургични тайфунища, интелектуални Аз асоциации, простонародни заигравки, ритащи балкански ритми, звукоподражания, гейзер от музикални и белетристични цитати, ретро кино и нелигава романтика, саркастични, карикатурни етюди срещу умственото дебелогъзие и просташкото дебелоочие, внезапни послания и извисяващи препратки по текстове от италианските гении Федерико Фелини и Марчело Мастрояни, от руските класици Юрий Олеша и Андрей Платонов, от шведския писател Артур Лундквист, от румънския философ и есеист Емил Чоран, както и от романист №1 на Америка, наричан Е. Л. Доктороу...
 
Целият този невероятен наниз от словесни бисери и сюжетни ходове е нанизан по сценария на актрисата Мая Новоселска, на постановчика Теди Москов и на помощник-режисьора Борислав Стоилов.
 
Резултатите? Убийствени. Трите най-големи награди за шеметната игра на Мая Новоселска – на Обществото на независимите театрални критици (ОНТК), Награда „Икар 2012" за главна женска роля и Награда „Аскер 2012" за главна женска роля. Макар че ролята й не е главна, защото Мая е съвсем сама на сцената, няма друга женска, нито поддържаща роля. За това пък нарисуваните пред очите ни, с гениално вдъхновение, женски образи са няколко дузини... В чужбина тя спечели наградата на публиката на театралния фестивал „Ел Понто" в Любляна Словения и предизвика бури от аплодисменти в „Талия" театър в Хамбург.
 
Не случайно в края на представлението публиката е напълно зашеметена. И не ще да си тръгва, стърчи права и вика бис. Какъв бис? Мая е изцедена. Махва с ръка и спира музиката, благодари от името на изкуството, наречено театър. Покланя се доземи. Край. Ла фиеста е финита.
 
Странно, всички лица в залата ти изглеждат някак познати. Защо ли? Защото до едно са осветлени и одухотворени. Тръгваме към вкъщи по-малко лоши. Или малко по-добри. Заради това „Едно малко радио".
Ако утре забравите името на този моноспектакъл, запомнете поне малкото име на голямата Новоселска. Мая! – това е трибуквената ви парола на касата за билети."
 
 
06 ноември 2020 г., 19:30 ч.
 
„Чехов търси талант" по Нийл Саймън

Превод и сценичен вариант: Недялко Делчев
Постановка, визуална и музикална среда: Михаил Милчев
Участват:  Александър Станковски, Вероника Барутчийска, Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Йоана Рачева, Светлина Станчева

„Чехов търси талант" е спектакъл, създаден по бравурната комедия „Добрият Доктор" на големия американски комедиограф Нийл Саймън, която въплъщава в театрална форма вечните разкази на Антон Павлович. Тя е своеобразна антология, състояща се от кратки скечове и сцени, обединени от фигурата на Разказвача, в която се провижда личността на великия руски писател.
 
 
07 ноември 2020 г., 19:00 ч.
 
"Една русалка в Париж"

Една русалка в Париж (Франция 2020), A Mermaid in Paris (оригинално заглавие: Une sirene a Paris), 102 мин.

Жанр: комедия, фентъзи, романс
Режисьор: Матиас Малзийо
Сценаристи: Стефан Ландовски, Матиас Малзийо

По романа на Матиас Малзийо

В ролите: Чеки Карио, Роси де Палма, Никола Дювошел, Мерилин Лима, Алексис Михалик, Роман Боринже и др.
 
Език: френски
Субтитри: български

Наводнената Сена изхвърля русалката Лула до кабарето, където пее Гаспар. Завихря се миницунами, което изцяло ще преобърне живота им. Прелестната Лула е русалка, която се защитава от мъжете с песен, принуждаваща сърцата им да препускат бясно, докато не се взривят. Наскоро останал с разбито сърце, Гаспар си обещава, че няма да допусне това да му се случи отново. Когато наводнената Сена изхвърля Лула до кабарето, където пее Гаспар, неговият свят се променя. Той, човекът, който е страдал, защото е обичал твърде много, и тя, създанието, което не знае що е любов, ще се научат да общуват помежду си. И да пеят в един глас...
 
 
08 ноември 2020 г., 11:00 ч.
 
"Балонена фантазия"
 
Сапунено шоу с Коле Китанов
 
Сапунените мехури винаги са били и ще бъдат една много обичана детска игра и един невероятен феномен за възрастните. Различни номера, игри и състезания със сапунени балони провокиращи участието на публиката са част от това сапунено пътуване и преживяване.
 
В шоуто можем да видим от най-обикновени до най-странни сапунени балони, като например: балоните с дим, огън, квадратните балони, балони - гъсеница, 5 балона един в друг, тенис със сапунени мехури и други шантави номера.
 
На сцената или импровизираната такава се получава една магия и едно, като че ли преместване в едно друго пространство, подобно на космоса, в което главните герои са сапунените балони. Участието на децата в шоуто не само е тяхно огромно желание при първото виждане на балоните, но то е и задължение.
 
Върхът на магията е един любим на всички деца номер, а именно затваряне на човек в балон, наричаме го портал към мечтите.
 
 
09 ноември 2020 г. и 25 ноември 2020 г., 19:30 ч

"Живак"

Текст и изпълнение Димитър Живков
Режисьор Димитър Стефанов
Художник Димитър Димитров
Композитор Мартин Каров
Фотограф Владислав Христов

Един спектакъл, посветен на врачанския манталитет, чувство за хумор и светоглед.

Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство. Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление.

Една история за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди.

 

12 ноември 2020 г., 19:30 ч.

Премиера в Сити Марк Арт Център

"Науру"
(по мотиви от книгата на Иво Иванов "Извън играта")

Монолог на един пътуващ

Моноспектакъл на Свежен Младенов
Автор на текста: Иво Иванов
Драматизация: Руси Чанев
Режисьор: Валентин Ганев

Продуцент: Сити Марк Арт Център

 

14 ноември 2020 г., 19:30 ч

"Любовни писма"

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни

Превод, адаптация и режисура - Георги Михалков
Сценография и костюми - Петър Митев
Авторска музика - Иван Драголов
Хореограф - Кремена Колева
Фотограф - Веселин Василев

В ролите:
Алекса – Яна Маринова
Томас – Свежен Младенов

Помощник-режисьор - Валентина Андонова

Писмата от него до нея, и обратно от нея до него. В рамката на цял един живот. Бесен екшън, в който с изумителна скорост преминават събития, възрасти, чувства, настроения... Лентата се забавя за миг, рисува ни конкретна случка, наивна, тъжна, страшна или страшно смешна и литва през зъбчатките на времето към следващата. Един чат, който в задъханите си редове прескача всичко маловажно и незначително, за да ни потопи в гъстото вино на една любов, която все не може да се случи и категорично отказва да умре. Яна Маринова и Свежен Младенов ще ви разкажат една история, която няма нищо общо с вас и в която няма да спрете да се откривате.

 

17 ноември 2020 г., 19:30 ч.

Музикален спектакъл "ЛА"

Едва ли има изкуство с такова разнообразие в жанра, каквото е музиката. Всичко, което излиза от човешкия глас и стотиците музикални инструменти, като организирани тонове, е музика. Десетки са и предпочитанията на тези, които я слушат. Класическа, оперна, фолклор, популярна, джаз и още и още. А какво би станало ако ги сменим? От Бах до Гершуин, от Моцарт до ФСБ. А ако ги смесим и с малко театър! Хм! Вие кажете. На нас ни беше много забавно, докато подготвяхме този спектакъл и сега търсим с кого да споделим това удоволствие.
Рашко и Косьо

„ЛА" е театрална игра, в която двамата изпълнители демонстрират музикалните си умения. Текстът е написан от актьора Рашко Младенов, а всички музикални движения са на Константин Цеков (ФСБ).

 

20 ноември 2020 г., 19:30 ч.

"Curiosas по време на романтизма
(Жените по време на Романтизма )"

В спектакъла "Curiosas по време на романтизма (Жените по време на Романтизма )" залагаме философията на романтизма, представена чрез музика, поезия и танц.

Твърде специфичен, романтизмът е символ на директното въздействие върху въображението, освободено от прекалено точния смисъл на думите и ограничаващите форми. Издигайки в култ индивида, се спираме върху жената като символ на чувственост и отваряме дискусия за нейното присъствие през епохите. Символ на вдъхновение и интимни откровения, жената е основен елемент за постигане на хармония и помирение с природата на човека.

Три представителки на различни изкуства (музика, танц, поезия) се обединяват за да презентират творчеството на едни от най-големите представители на романтизма.

Веса Тонова - прима балерина, хореограф и режисьор
Йоана Буковска-Давидова - актриса
Надежда Цанова - пианист

Няма коментари:

Публикуване на коментар