сряда, 28 юни 2023 г.

Концерт – спектакъл „На гости в Малката Виена“

 Никола Бенин




Държавна опера в Русе ще открие Летните музикални вечери "Сцена под звездите" с Концерт – спектакъл „На гости в Малката Виена“, на Площада пред операта, на 30 юни 2023 година, от 20:30 часа.

Диригент: Димитър Косев

Сценарии и режисура: Александър Мутафчийски

Хореография: Весела Василева

Концертмайстор: Смиляна Лозанова

Участват:
Даниела Караиванова, Теодора Чукурска, Владислава Гарвалова, Нели Петкова, Глория Пенчева, Петя Цонева, Михаил Михайлов, Петър Костов, Иван Пенчев, Александър Баранов, Добромир Момеков, Теодор Петков

В концерта ще се включат хор, балет и оркестър на Русенската опера

Виена по традиция се мисли като музикална столица, позиционирана в световното културно пространство. В нея са пребивавали гениални композитори и велики музиканти, чиято музика завладява през вековете душите на почитателите на оперното изкуство. Моцарт, Бетховен, Хайдн, Шуберт и Глук са живели и творили тук. Не можем да не споменем и Йоханес Брамс, Густав Малер, Арнолд Шьонберг, Рихард Щраус, Антон фон Веберн, династията Щраус – баща и тримата му сина, чиято музика се носи по всички световни сцени. С една дума казано, историята и настоящето на Виена са завладени от нотите.

Русенска държавна опера си поставя грандиозната цел, посредством сценария и режисурата на Александър Мутафчийски, да затвърди представата на Русе като Малката Виена . Така нашия крайдунавски град ще се доближи до австрийската столица не само по архитектура, но и по дух и живеене в света на музиката.

 

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар