неделя, 18 юни 2023 г.

Преодоляване на предизвикателствата на справедливия преход в хранителната система

 Никола Бенин



Ясно е, че начинът, по който произвеждаме и консумираме храната си, трябва да се промени. Допринасяйки за почти една четвърт от глобалните емисии на парникови газове (ПГ) (1), хранителната система е един от ключовите двигатели на изменението на климата, а иновациите в хранително-вкусовата система са от решаващо значение за справяне със загубата на биологично разнообразие, продоволствената несигурност и предизвикателствата, свързани със здравето. За да се отговори на мащаба на предизвикателството, промените трябва да бъдат дълбоки и бързи. Но също толкова важно е този преход да бъде справедлив и да отчита нуждите на всички.

Какво е справедливият преход? 

Справедливият преход е концепция, която набра скорост през последните години. В контекста на изменението на климата това се отнася до намаляване на отрицателните въздействия, като същевременно се гарантира, че ползите от зелената икономика се споделят по равно, без да изоставя никого (2). Въпреки че справедливият преход е съсредоточен основно върху промените в околната среда, които се стремят да постигнат целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР) , той също трябва да бъде оформен от равенство и представителство. Това се простира до подкрепа на общности и групи от заинтересовани страни, които могат да „загубят“ от промените или въвеждането на нови решения, намалявайки съществуващите неравенства като неравенството между половете в процеса. Решенията трябва да бъдат оформени от - и за - всички.

Предизвикателствата на справедливия преход на хранителната система

Предизвикателствата на справедливия преход са многостранни и сложни. Те варират от осигуряване на достъп и икономическа жизнеспособност до осигуряване на политическа воля и повишаване на осведомеността и образованието. Преди всичко основното предизвикателство на справедливия преход е да се гарантира, че всички общности имат равен достъп до здравословна и устойчива храна.

За да се даде възможност за справедлив преход, всички заинтересовани страни в хранително-вкусовата промишленост трябва да имат желание и възможност да участват в процеса на промяна. Това означава, че трябва да се осигури необходимата подкрепа за заинтересованите страни в различни области, включително финансиране и инвестиции, сътрудничество и комуникация и политика.

Финансирането и инвестициите осигуряват необходимите средства за провеждане на изследванията и иновациите (R&I) с по-голяма скорост и мащаб, което означава, че решенията могат да бъдат намерени по-бързо и по-ефективно. Въпреки че има възходяща тенденция на инвестиции в някои сектори на хранителните системи, като например устойчиви протеини (579 милиона евро през 2022 г. – почти 24% повече в сравнение с 2021 г.) (3), финансирането все още трябва да се разпределя равномерно между секторите и регионите. Това се простира до осигуряване на увеличаване на финансирането във времена на нужда, като кризата с разходите за живот или пандемията от COVID-19, за да се гарантира, че решенията се проследяват бързо и се създават с оглед на устойчивостта. Финансовата устойчивост също трябва да бъде вградена в хранителната система на по-дълбоко ниво, така че заинтересованите страни да могат да се справят с дългосрочните заплахи за равенството в храните.

Силните политически рамки, които насърчават устойчивостта, справедливостта и социалната справедливост в хранителната система, също така осигуряват необходимата подкрепа и насоки за справедлив преход. Политики като по-строги изисквания за етикетиране на храните, реформи на владението на земята и субсидии за устойчиви практики могат да помогнат за създаването на по-справедлива и устойчива хранителна система. Според политически документ на Европейската комисия от 2022 г, най-значимото предизвикателство, свързано със справедливите инвестиции, е липсата на фокус върху храните и хранителните системи като тематична област на политиката. В документа се посочва, че това често води до фрагментация в екосистемата за финансиране, като финансирането за изследвания и иновации на хранителните системи е разделено между множество субекти както в рамките на, така и извън сектора на хранително-вкусовата промишленост. Това не само затруднява измерването на инвестициите в научноизследователска и иновационна дейност на хранителните системи на местно ниво, но също така означава, че няма всеобхватен поглед върху това какво се инвестира на национално ниво и как това допринася за стратегическите цели, свързани със справедливия преход (4).

Съпротивата срещу промяната също може да бъде предизвикателство при постигането на справедлив преход в хранителната система. Много производители на храни може да се противопоставят на промяната, особено ако тя изисква отклоняване от конвенционалните земеделски практики, които са били норма за техните общности от десетилетия.

Възможностите за справедлив преход на хранителната система

Хранителната система е сложна мрежа, включваща лица, компании, организации, често работещи в партньорства. В резултат на това постигането на справедлив преход изисква участието на групи заинтересовани страни от целия хранително-вкусов сектор – от производители и преработватели на храни до търговци на дребно и потребители. Включването на различни гласове също е важно, за да се даде възможност за разработване на политики и инициативи, които наистина отразяват нуждите и стремежите на всички членове на обществото.

Научните изследвания и иновациите (R&I) са ключови двигатели за ускоряване на прехода към по-добра, по-приобщаваща хранителна система. Научноизследователската и иновационна дейност и подкрепата за предприемачи, стартиращи фирми и мащабни компании могат да помогнат за разработването и тестването на решения, преодоляването на бариерите и разкриването на нови пазарни възможности (5). Отворената покана за иновации на Регионалната схема за иновации (RIS) за Централна и Източна Европа има за цел да ускори научноизследователската и иновационна дейност в Европа с поканата за проекти в хранително-вкусовата промишленост, фокусирани върху решения и идеи, които се справят с някои от най-значимите предизвикателства пред хранителната система в региона, като веригата за доставки натиск и ниски инвестиции в интелектуална собственост. Необходими са също така бъдещи изследвания и иновации за справяне с регионалните различия в свързаните с храненето незаразни заболявания.

За да подпомогне научноизследователската и иновационната дейност, образованието е важен елемент от справедливия преход, при който заинтересованите страни в хранително-вкусовата промишленост могат да използват актуална, достъпна и основана на доказателства информация. Това се отнася и за бъдещето на хранителната система: младите хора. Проучването на EIT Food установи, че 65% от младите хора смятат, че не са получили достатъчно образование за това как да се хранят здравословно и устойчиво, докато са в училище (6). Това дава възможност на младите хора да станат по-вградени в хранителната система, предоставяйки им шанса да помогнат за оформянето на бъдещето на тяхната хранителна система.


Няма коментари:

Публикуване на коментар