вторник, 20 юни 2023 г.

Директивата за корпоративно отчитане на устойчивостта (CSRD)

 Никола Бенин



Регламентът за докладване за устойчивост претърпява трансформация в световен мащаб, преминавайки от доброволни доклади и множество насоки за докладване до задължително, стандартизирано докладване. В челните редици на тази промяна стои Европейският съюз с изискванията на Директивата за корпоративно отчитане на устойчивостта (CSRD) и корпоративните европейски стандарти за отчитане на устойчивостта (ESRS).

Очаква се новият регламент да засегне 50 000 компании, сред които много мултинационални компании за храни и напитки в Европа от 2024 г.

Накратко, новият регламент ще:
Изиска от бизнеса да обхваща по-голям брой теми за устойчивост в годишните си отчети, вариращи от климата към биоразнообразието и трудовите права.
Въведете концепцията за двойна същественост: необходимостта да се докладва както за рисковете, които компаниите въвеждат за обществото и околната среда, така и за рисковете, които проблемите с устойчивостта представляват за компанията.

И най-важното — за първи път — една от ключовите задължителни теми, които компаниите трябва да разкрият, ще бъде свързана с тяхното използване на ресурси и ефективността на кръговата икономика. Неотдавнашният бенчмарк на Nature от Световния алианс за сравнителен анализ обаче показва, че малко компании са готови за това ново задължение. Докато 77% от европейските компании засягат темата за кръговата икономика в своите доклади за устойчивост, само 22% от тях включват един или повече от количествените показатели, включени в CSRD. Дори по-лошо, никоя компания не покрива всички необходими теми и не описва кръгова стратегия за цялата компания в своя доклад за устойчивост.  

От 1 януари 2026 г. МСП с ценни книжа, регистрирани на регулирани пазари, трябва да започнат да отчитат, че отговарят на изискванията на CSRD. Изброените МСП обаче имат по-прости стандарти за отчитане от големите компании. Некотираните МСП могат да изберат дали искат да използват стандартите за отчитане на CSRD на доброволна основа. Стандартите за докладване за МСП ще бъдат приети на 30 юни 2024 г.
Въпреки това МСП все повече ще получават искания за информация за устойчивост (първични данни за околната среда) от заинтересовани страни, които трябва да спазват CSRD. Или да използват тази информация като ядро ​​в своя бизнес модел, за да растат или да оперират в бъдеще.

Как компаниите за хранително-вкусовата промишленост могат да използват решения за цифрово земеделие, за да отговорят на изискванията на CSRD?

Информацията и данните за практиките и суровините, използвани по цялата производствена верига на стойността, са от решаващо значение за насърчаване на устойчиви практики и постигане на съответствие с ESG за компаниите за хранително-вкусовата промишленост. Събирането на данни от различни участващи заинтересовани страни позволява на компаниите да разберат цялостния производствен процес, да идентифицират потенциалните рискове и да предприемат необходимите стъпки за тяхното смекчаване. Тези данни са безценни, за да се гарантира, че компаниите разполагат с точна и надеждна информация за своите системи за отчетност. 

Ключът е как технологията във веригата на стойността на селското стопанство и храните може да се използва за измерване на практиките и вложенията?

Няма коментари:

Публикуване на коментар