неделя, 18 юни 2023 г.

12 юни 1550 г.: Град Хелзинки, Финландия е основан от шведския крал Густав I Васа (June 12, 1550: The city of Helsinki, Finland was founded by King Gustav I Vasa of Sweden)

 


12 юни 1550 г.: Град Хелзинки, Финландия е основан от шведския крал Густав I Васа, създаден като търговски град, наречен Хелсингфорс и предназначен да бъде съперник на ханзейския град Ревал (Талин, Естония).

June 12, 1550: The city of Helsinki, Finland was founded by King Gustav I Vasa of Sweden, established as a trading town called Helsingfors and intended to be a rival to the Hanseatic city of Reval (Tallinn, Estonia).

Град Хелзинки е основан от шведския крал Густав Васа (на който Финландия е принадлежала в продължение на много векове) като нов търговски пункт в Южна Финландия и конкурент на Талин в Естония, ханзейския град на отсрещния бряг на Финския залив. След това кралят нарежда на бюргерите от Раума , Улвила , Порвоо и Тамисари да се преместят в Хелзинки; датата, на която е издадена тази заповед, 12.6.1550 г., се счита за датата, на която е основан градът.

Растежът беше бавен, тъй като въпреки заповедта на краля, средновековните търговски традиции се променяха бавно. Поради войните в Русия, балтийските страни и Германия, Хелзинки все пак е стратегически военен център, пункт за качване на войски и зимно убежище за флота.

С течение на времето мястото на града на устието на река Вантаа се оказва неблагоприятно и през 1640 г. е взето решение да се премести по-на юг до носа Виронниеми, днес известен като Круунунака близо до центъра на града.

Нарастващата мощ на Русия през 18 век и основаването на нейната нова столица Санкт Петербург, недалеч от финландската граница през 1703 г., трябваше да имат решаващо влияние върху растежа и бъдещето на финландската столица. Векът обаче беше век на големи трудности за Финландия и Хелзинки, които страдаха сериозно от война, чума и глад. Руснаците окупират Хелзинки по време на Голямата омраза от 1713-21 г. и отново през 1742 г. Швеция губи статута си на суперсила.

След като войната беше загубена, за Швеция стана жизненоважно да укрепи Хелзинки. През 1748 г. започва изграждането на великолепната морска крепост Суоменлина , построена на отдалечен остров, създавайки това, което е описано от историк от онова време като „Гибралтар на Севера“. Сградата на Suomenlinna бележи повратна точка в историята на Хелзинки, донасяйки просперитет на града. Мореплаването също придоби нови размери.

През 1808 г. Швеция е принудена да обяви война на Русия в резултат на силовата политика на Наполеон и цар Александър I. Хелзинки е окупиран в първите дни на войната и крепостта Суоменлина се предава. Финландия е присъединена към Русия като автономно велико херцогство през 1809 г.

Хелзинки става столица на Финландия

За града, основан от Густав Васа, войната е голяма повратна точка. Хелзинки е обявен за финландска столица през 1812 г., а единственият финландски университет , който е основан в Турку през 1640 г., е преместен в Хелзинки през 1828 г.

Опустошен от пожар, градът е напълно възстановен в стил, достоен за столица. Натоварени с проекта за възстановяване са Йохан Албрехт Еренстрьом, родом от Хелзинки, и роденият в Германия архитект Карл Лудвиг Енгел, които заедно дават на града неговия монументален център в стил ампир. Най-забележителната сграда в центъра на Империята е Катедралата, завършена през 1852 г.

Хелзинки скоро се превърна в административен, университетски и гарнизонен град и най-големият индустриален град в страната. В началото на 20 век има население от над 100 000 души.

Връзките с провинциите и чуждите страни, които са жизненоважни за един индустриален град, са изковани с изграждането на железопътни линии до Хямеенлина през 1862 г. и до Санкт Петербург през 1870 г. Архитектурата от края на 19-ти век отразява възхода на индустриализма, нарастващото богатство и европейските тенденции, най-внушителните примери са неоренесансовите сгради по Esplanadi, Aleksanterinkatu, Mannerheimintie и Erottaja. Православната Успенска катедрала, най-голямата православна църква в Западна Европа, е открита през 1868 г.

Първата финландска опера е представена през 1852 г. и операта придобива национално значение. Музиката на прочутия финландски композитор Жан Сибелиус заемаше видно място в началото на века, в стремежа на Финландия за автономия срещу нарастващото руско посегателство. Архитектурата от началото на века е в национален романтичен стил. От този период датират районите на Катаянока, Ейра и Уланлина в стила на ар нуво.

Независимата република

Финландия обявява своята независимост през 1917 г. Това веднага е последвано от гражданска война. В края на януари 1918 г. правителството е принудено да напусне Хелзинки. През май 1918 г. войната завършва с победа на правителствените войски, водени от генерал К. Г. Е. Манерхайм (1867-1951). Краят на войната поставя много предизвикателства пред столицата на младата независима република.

Независимата република се развива бързо през 20-те години. Архитектурата от 20-те и 30-те години на миналия век е белязана от класицизъм и функционализъм и се проявява в новите квартали на Töölö. Олимпийският стадион в Хелзинки е завършен през 1938 г., но игрите са отложени поради войната; Хелзинки стана домакин на игрите през 1952 г.

Съветският съюз атакува Финландия на 30 ноември 1939 г. По време на Зимната война от 1939-40 г. и Продължителната война от 1941-44 г. Хелзинки е атакуван от въздуха, но за щастие претърпява сравнително малки щети. За разлика от всички други държави на европейския континент, участвали във Втората световна война, Финландия никога не е била окупирана от чужди сили. Финландия е една от малкото европейски страни с ненадминат рекорд на демократично управление от края на Първата световна война до днес.

В следвоенните години аграрна Финландия бързо се трансформира само за няколко десетилетия в модерна индустриална земя. Масово хората напуснаха селските райони, за да се установят в чужбина, в градовете на Южна Финландия и региона на Хелзинки. Под натиск да осигури жилища за постоянно нарастващото население, Хелзинки бързо основава предградия, като Хертониеми и Маунула през 50-те години, Пихлаямаки през 60-те години.

Най-известният модерен финландски архитект е Алвар Аалто, чиито творби в Хелзинки включват сградата на социалноосигурителния институт, академичната книжарница, Дома на културата и зала Финландия (завършена през 1971 г.).
Новата опера на архитектите Hyvämäki, Karhunen и Parkkinen е открита през 1993 г., а Музеят за съвременно изкуство , проектиран от архитект Стивън Хол, е открит през 1998 г.

Хелзинки има богат опит в организирането на големи политически конференции. През 1975 г. Хелзинки е домакин на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ). Първата американо-съветска среща на върха се състоя в Хелзинки през 1990 г., когато президентът Джордж Буш се срещна с президента Михаил Горбачов.

Финландия става член на Европейския съюз през 1995 г., като отново отбелязва началото на нова ера за столицата. Хелзинки беше един от деветте европейски града на културата за 2000 г. През тази година Хелзинки отбеляза и своята 450-годишнина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар