неделя, 18 юни 2023 г.

На 16 юни е родена Лиза дел Джокондо, с моминско име Лиза Герардини, във Флоренция (1479 г.)

 Никола Бенин



На 16 юни рожден ден празнува италианският модел Лиза дел Джокондо, родена като Лиза Герардини във Флоренция (1479 г.). Не знаем много за детството й, но знаем, че когато е на 15 години, се омъжва за богат търговец на коприна, почти два пъти по-млад от нея. Тя нямаше богата зестра и повечето момичета в нейното положение не биха си намерили съпрузи, а щяха да бъдат изпратени в манастир, освен ако семейството й нямаше политически връзки или други предимства. Предимството на Лиза беше, че беше красива и Франческо дел Джокондо беше пленен от нея. Той уреди да се ожени за нея за част от земеделската земя на баща й и бракът им изглежда е бил щастлив. Завещанието на Франческо изрично споменава нейния благороден дух и нейната вярност и говори за неговата любов и привързаност към нея.

През около 1503 г. Франческо поръчва на уважаван местен художник на име Леонардо да нарисува портрета на съпругата му - вероятно защото двойката току-що е купила къщата си или може би това е в чест на раждането на втория им син. Леонардо обикновено рисуваше аристократи, но по това време беше между работа и се надяваше, че политическите връзки на Франческо могат да му помогнат да получи големи поръчки. Платното, което избра, беше доста голямо за портрет от този тип и той също взе решение да „приближи“ доста близо гледащия. Изглежда дребно, но всъщност беше революционно и изборът му оказа незабавно влияние върху други художници от региона. Леонардо работеше върху портрета, когато получи доходоносна поръчка да нарисува Битката при Ангиари - съвместен проект с Микеланджело за украса на Палацо Векио - така че го остави настрана. Той взел незавършения портрет със себе си, когато напуснал Флоренция, и никога не го доставил на Франческо и Лиза - вероятно защото Франческо никога не му платил. В крайна сметка Леонардо завършва портрета и той се озовава в ръцете на френския крал Франциск I.

Този портрет, разбира се, беше Мона Лиза и 6 милиона души го гледат в Лувъра всяка година. Не знаехме нищо за темата до 2005 г., когато експерт от университетската библиотека в Хайделберг откри бележка в полетата на книга със записи. Бележката се отнася до портрет, който Леонардо да Винчи рисува на Лиза дел Джокондо, около времето, когато се знае, че е нарисувана Мона Лиза. Това даде възможност на изследователите да продължат, но животът на жените беше почти незабелязан в началото на 16 век - техните раждания, бракове и смърт бяха записани, както и кръщенията на децата им, но това е всичко. Журналистката Даян Хейлс прие предизвикателството и разбра всичко, което може за мистериозната Лиза. Тя публикува откритията си в Mona Lisa: A Life Discovered (2014). Хейлс пише: „Животът на Лиза обхваща най-бурните глави в историята на Флоренция, десетилетия война, бунтове, нашествия, обсада и завоевания – и най-великото артистично излияние, което светът някога е виждал.“

Франческо умира през 1528 г., а Лиза умира около четири години по-късно. Съобщава се, че е погребана в манастира Сант'Орсола, където дъщеря й Мариета е била монахиня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар